Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Рецепти 12 страв на Святвечір: як підготуватися до вечері

На Святу вечерю господині традиційно готують 12 пісних страв. Святковий стіл різниться, залежно від традицій місцевості або родини.

Інформатор підготував декілька порад щодо підготовки святкового столу.

Кутя

Саме з куті заведено розпочинати трапезу 6 січня та різдвяне застілля наступного дня. Після Святвечора кутю залишають на ніч на столі — щоб душі померлих предків теж покуштували.

Інгредієнти:

  • зерна пшениці – 1 склянка;
  • мак – 100 грамів;
  • ядра волоських горіхів – 100 грамів;
  • мед – 1 – 3 столові ложки.

Рецепт:

  • Підготувати пшеницю. Якщо зерна не очищені, пшеницю слід замочити у воді. Далі, щоб їх очистити, необхідно покласти зерна у ступку і розтирати товкачем. У процесі краще додавати теплу воду. Після цього пшеницю слід просіяти та ретельно промити під проточною водою. Якщо ви використовуєте очищене пшоно, його слід просто залити прохолодною водою та ретельно промити.
  • Далі пшеницю заливають водою і варять до повної готовності (це займає близько 3-х годин).
  • Простежте, щоб зерна залишалися цілими. Воду, що залишилася, потрібно злити.
  • Поки каша вариться, можна зайнятися маком. Його слід варити протягом 5-10 хвилин, а потім за допомогою обробної дошки та качалки розім’яти до необхідної консистенції.
  • Горіхи подрібнити.
  • Поєднати зварену пшеницю, мак, мед. Дати куті настоятися в теплому місці 20 – 30 хвилин.
  • Прикрасити страву можна не лише горіхами, а й сухофруктами, ягодами, цукатами.
  • Не забувайте, що класична кутя не передбачає цукру. Щоб каша вийшла солодкою, використовуйте мед.

УЗВАР

Без узвару не обходиться жодне Різдво. І якщо кутя – господиня різдвяної трапези, то узвар – господар. Раніше компот із сухофруктів був найпоширенішим напоєм в Україні.

Інгредієнти:

  • сушені яблука, груші – 200 грамів;
  • родзинки, чорнослив – 100 грамів;
  • мед;
  • вода.

Рецепт:

  • Перед тим як варити узвар, підготуйте сухофрукти. Для цього їх потрібно промити теплою водою і залити на 10 хвилин холодною водою.
  • Налийте в каструлю 5 літрів води, покладіть груші та яблука. Варити на повільному вогні 15 хвилин.
  • Накрийте узвар кришкою і залиште на 2-3 години, щоб настоявся.
  • Потім додайте в узвар чорнослив і родзинки, варіть ще 10-15 хвилин.
  • Узвар потрібно процідити, додати мед і подавати узвар до охолодженого столу.

ВІНЕГРЕТ

Він дешевий та простий у приготуванні. Але головна його заслуга – повний набір мінеральних речовин та вітамінів, необхідних людині.

Інгредієнти:

  • буряк варений – 1 штука;
  • морква варена – 1 – 2 штуки;
  • картопля – 4 – 5 штук;
  • солоний огірок – 3 штуки;
  • капуста квашена – 100 грамів;
  • цибуля зелена – 50 грамів;
  • рослинна олія – ​​4 – 5 столових ложок;
  • горошок зелений консервований – 4 столові ложки.

Рецепт:

  • Картоплю та моркву відварити до готовності. Цибулю дрібно нарізати.
  • Огірки нарізати кубиками. Якщо капуста сильно солона, її промити, дрібно нашаткувати.
  • Моркву порізати кубиками. Буряк нарізати кубиками.
  • Картоплю нарізати кубиками.
  • Усі інгредієнти змішати в одному посуді.
  • Заправити олією.

ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛЕЮ ТА ГРИБАМИ

Тісто для вареників краще готувати з пшеничного борошна грубого помелу, оскільки воно багате на вітаміни В і Е і краще засвоюється організмом, ніж борошно вищого сорту. Начинка для вареників – картопля, зварена в мундирі. Саме в неочищеній картоплі під шкіркою зберігаються корисні речовини, зокрема калій, який ми зазвичай при очищенні сирої картоплі зрізаємо.

Інгредієнти:

  • борошно – 1 кілограм;
  • яйця – 2 штуки;
  • вода – 0,5 літра;
  • картопля – 500 грамів;
  • печериці – 500 грамів;
  • цибуля ріпчаста – 2 головки;
  • вершкове масло – 50 грамів;
  • рослинна олія – ​​10 мл;
  • сіль, мелений перець, інші спеції до свого смаку.

Рецепт:

  • Почніть готувати вареники з грибами та картоплею із замісу тіста. У великій мисці або на робочій поверхні просійте борошно, сформуйте гірку, зробіть поглиблення в центрі.
  • Розбийте 2 яйця, відокремте білки від жовтків, додайте в борошно лише жовтки.
  • Влийте розтоплене вершкове масло та воду.
  • Поступово замішуйте тісто, починаючи з центру. У вас має вийти туга маса.
  • Оберніть тісто харчовою плівкою, заберіть у холодильник на пів години.
  • Приступайте до начинки: очистити й поставити варити картоплю, промити і нарізати гриби, очистити і дрібно нарізати цибулю.
  • Розігрійте в сковороді ложку олії, обсмажте цибулю до прозорості. Додайте гриби, обсмажуйте, доки не випарується волога.
  • Коли картопля звариться, ретельно злийте воду і розімніть її в пюре. Змішайте з готовими грибами з цибулею, додайте петрушку, посоліть, поперчіть.
  • Тісто треба розкотити до товщини 1 – 2 мм, наріжте на кола рівного діаметра (зручно робити це склянкою або чашкою).
  • У центр кожного кола покладіть начинку (приблизно по 1 чайній ложці).
    Защіпніть краї звичайним способом або «косицею», по черзі загинаючи край у різні боки і притискаючи його.
  • Відварюйте вареники у киплячій підсоленій воді. Готовність тесту досягається через 4 хвилини після закипання. Подавайте гарячими.

ФАСОЛЬ

До цієї страви можна додавати й інші овочі. Так вона буде кориснішою і смачнішою.

Інгредієнти:

  • Квасоля – 0,5 кілограмів;
  • Цибуля – 2 штуки;
  • Морква – 2 штуки;
  • Зелень;
  • Томатна паста – 50 грамів;
  • Сіль;
  • Чорний мелений перець;
  • Цукор;
  • Лавровий лист.

Рецепт:

  • Квасолю промити та замочити на ніч у холодній воді.
  • Ще раз промити, залити водою та варити 2-2,5 години майже до готовності. Посолити.
  • Цибулю порізати, обсмажити до золотистості.
  • Моркву натерти, додати до цибулі, обсмажити.
  • Овочі залити водою, тушкувати 15-20 хвилин.
  • З’єднати тушковані овочі та квасолю. Тушкувати ще 20-30 хвилин. Готова квасоля може частково полопатись. Вона обов’язково повинна бути м’якою при розкушуванні.
  • Додати томатну пасту, цукор, мелений чорний перець, лавровий лист та посічену зелень.
  • Подавати тушковану квасолю з овочами можна як у гарячому, так і холодному вигляді.

ГОЛУБЦІ З ГРИБАМИ ТА ОВОЧАМИ

Оскільки 6 січня – останній день посту, то голубці заведено готувати не з м’ясом, а з грибами та овочами.

Інгредієнти:

  • капустяні листи – 12 – 13 штук;
  • маленька морква – 1 штука;
  • рис, відварений до напівготовності – 1/2 склянки;
  • свіжі печериці або інші гриби – 300 грамів;
  • томатна паста – 100 грамів;
  • часник;
  • склянка води.

Рецепт:

  • Капустяне листя підготуйте для фарширування будь-яким зручним для вас способом.
  • Рис проварити близько 5 – 7 хвилин до середньої готовності.
  • Очищену цибулину та моркву натріть на середній тертці.
  • Гриби дрібно наріжте.
  • У пательні на олії просмажте гриби, цибулю та моркву.
  • Змішайте рис зі смаженими продуктами.
  • Фарш приправте сіллю з перцем і перемішайте.
  • Начинку помістіть на капустяний лист і заверніть конвертом.
  • Щільно складіть голубці в широку жароміцну форму в один ряд.
  • Борошно просмажте на олії. Додайте томатну пасту і влийте 500 мл води. Додайте сіль, перець та прокип’ятіть соус 3 хвилини.
  • Полийте голубці приготованим соусом, розкладіть зверху лавровий лист та перець горошком.
  • Відправте запікати блюдо в нагріту до 200 градусів духовку на 40 – 50 хвилин.

КАРП, тушкований з цибулею

Оскільки піст перед Різдвом не суворий, то 6 січня можна побалувати себе стравами з риби. Це можуть бути різні рибні запіканки, тушкована риба, запечена в духовці з овочами, заливне з риби.

Інгредієнти:

  • риба – 1 штука;
  • картоплини – 6 – 7 штук;
  • часник;
  • морква – 2 – 3 штуки;
  • цибуля – 2 штуки
  • сіль;
  • майонез;
  • лавровий лист;
  • банку різаних печериць;
  • соняшникова олія;
  • сир – 150 грамів;
  • кріп та петрушка.

Рецепт:

  • У очищеного та випотрошеного коропа відрубати голову, розрізати його вздовж хребта на дві частини, нарізати порціями, посолити, посипати меленим гірким перцем, запанувати у борошні та обсмажити на олії.
  • Цибулю злегка обсмажити на олії. Половину його покласти в сотейник або каструлю, додавши лавровий лист, запашний та гіркий перець, оцет та цукор.
  • На ці продукти укласти смажену рибу, зверху посипати залишками смаженої цибулі, залити бульйоном, приготованим із голови, кісток та плавників коропа, та гасити до готовності.
  • Карпа подати зі смаженою на олії картоплею, полити соком, у якому він гасився, посипати зеленню.

СОЛЯНКА

З перших страв на Святвечір готують або капустняк, або солянку зі свіжою капустою. Пропонуємо спробувати другий варіант.

Інгредієнти:

  • білокачанна капуста – 3 кілограми;
  • гриби – 3 кілограми;
  • морква – 1 кілограм;
  • цибуля – 1 кілограм;
  • свіжі помідори – 500 грамів;
  • томатна паста;
  • сіль;
  • цукор;
  • рослинна олія;
  • оцет.

Рецепт:

  • Підготуйте гриби, наріжте, відваріть до готовності, вийміть шумівкою та остудіть.
  • Помідори на 3 хвилини опустіть в окріп, перекладіть їх у холодну воду, зніміть шкірку. Наріжте невеликими шматками довільної форми.
  • Півкільцями наріжте цибулини.
  • Зніміть з качана велике листя, видаліть качан, нашаткуйте капусту.
  • Розігрійте в казані масло, покладете в нього капусту, цибулю, помідори. Гасіть 50 хвилин.
  • Посоліть, всипте цукор, додайте гриби, влийте оцет, перемішайте і тушкуйте ще 20 хвилин.
  • Розкладіть по банкам. Якщо томати, на ваш смак, не надто кислі, на дно кожної банки можна влити трохи столового (9%-го) оцту – чайну ложку на літрову банку.
  • Закатавши, переверніть банки. Після остигання заберіть солянку на зимове зберігання.

РУЛЕТ ІЗ СВІЖОЇ КАПУСТИ

У дні Посту, коли віруючі люди не можуть собі дозволити різні кулінарні вишукування, головне – правильно збалансувати раціон харчування, щоб не позбавляти свій організм необхідних йому мікроелементів та вітамінів.

Інгредієнти:

  • білокачанна капуста свіжа – 1 кілограмів;
  • рослинна олія – ​​2 столові ложки;
  • печериці свіжі – 300 – 400 грамів;
  • гречана крупа – 1 склянка;
  • цибуля ріпчаста – 2 – 3 штуки;
  • сіль, перець, зелень.

Рецепт:

  • Обшпарений качан капусти розбирають на окреме листя, зрізають ножем потовщені прожилки і укладають на рушник у вигляді смужки так, щоб кожен лист покривав частину сусіднього листа.
  • На листя кладуть начинку з гречаної каші, згортають їх рулетом, укладаючи на лист, змащений олією, і запікають у духовці.
    Начинка: варять в’язку гречану кашу; охолоджують; додають варені рубані та підсмажені з цибулею гриби, сіль, перець, все перемішують.
  • Під час подачі до столу розрізають на порційні шматки і посипають зеленню.

ГРИБИ

Грибочки підійдуть до столу як доповнення до гарніру. Не варто сильно морочитися щодо рецепту, смачно буде все одно.

Інгредієнти:

  • Печериці;
  • Сіль;
  • Борошно;
  • Олія соняшникова (для смаження).

Рецепт:

  • Печериці нарізати, посолити.
  • Обваляти нарізані печериці в борошні і смажити їх на олії.
  • Подавати смажені гриби зі сметанним соусом.

ПАМПУШКИ

Відмінною закускою стануть пампушки. М’які та свіжі, вони стануть доповненням до будь-якої страви.

Інгредієнти:

  • Вода – 1 склянка;
  • Цукор – 1 ложка;
  • Олія соняшникова – 3 ложки;
  • Сіль;
  • Дріжджі – 1 пакет;
  • Ванільний цукор;
  • Борошно пшеничне – 3 склянки.

Рецепт:

  • У мисці змішати воду, олію, цукор, сіль, дріжджі, борошно. Замісити тісто спочатку ложкою, а потім рукою. Тісто має бути м’яке, еластичне, не щільне, але й не текти.
  • Змастити форму олією.
  • Зробити кульки розміром із дрібне яблучко.
  • Укласти у форму.
  • Дати постояти у теплі 5 хвилин.
  • Поставити у гарячу духовку.
  • Випікати до готовності.
  • Дістати, розламати та насолоджуватися. Можна на 1-2 хвилини накрити чистим, трохи вологим рушником.

СОЛІННЯ

Швидше за все, у вашій коморі знайдеться пара баночок огірків від бабусі. Однак ми про всяк випадок розповімо, як їх готувати.

Інгредієнти:

  • Огірки – 2 кілограми;
  • Горілка – 100 грамів;
  • Вода – 1.5 ложки;
  • Поварена сіль – 2 ложки;
  • Цукор – 3 ложки;
  • Лавровий лист – 3 штуки;
  • Корінь хрону – 10 грамів;
  • Кріп;
  • Запашний перець;
  • Перець гострий стручковий.

Рецепт:

  • Для розсолу розчиніть у сирій холодній воді сіль та цукор.
  • Вимийте банки.
  • Добайте всі спеції та трави, викладіть огірки. І залийте розсолом не догори. Зверху влийте горілку.
  • Банки накрити нещільно кришками та прибрати на 4 дні у темне місце при кімнатній температурі.
  • Як тільки в банках з’явиться піна, її треба буде прибирати.
  • Після вилити розсіл в емальовану каструлю та кип’ятити 5 хвилин.
  • Простерилізувати кришки. Залити огірки киплячим розсолом, закатати, перевернути дном догори, укутати до остигання.

Платон Бережний

Нагору