Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Столітня Олімпійська тренувальна база на Прикарпатті: історія та сьогодення

У Ворохті розташований комплекс трамплінів, яким у цьому році виповнюється 100 років. Тут тренуються спортсмени для олімпійського резерву збірної України із зимових видів спорту.

Комплекс складається з п’яти трамплінів, найвищий з яких — 90-метровий — є єдиним в Україні, повідомляє Інформатор з посиланням на Суспільне.

Тільки у Ворохті є можливість провести чемпіонат України зі стрибків на лижах з трампліна для дорослих спортсменів. Змагання для дітей від 10 до 13 років організовують також у Кременці Тернопільської області. Але змагання для дорослих — тільки тут. Трампліни для Ворохти — це її гордість, каже Василь Мигащук.

Перша згадка про ворохтянські трампліни датується 1922 роком. Це були перші професійні трампліни, які збудували на західних кресах Другої Речі Посполитої. Як пише польське медіа Onet, на початку 1922 року у Ворохті відбувся чемпіонат Польщі зі стрибків з трампліна. На ньому переміг лижник Олександр Розмус, який здійснив стрибок у 22 м, а друге місце посіла жінка – Ельжбета Женткевич.

З 4 до 20 лютого цього року у Пекіні (Китай) тривають XXIV зимові Олімпійські ігри. Серед учасників – стрибун із Ворохти Віталій Калініченко. “Ці ігри є дебютними для нашої команди. Участь у змаганнях беруть троє: Євген Марусяк, Антон Корчук і я. Це – дебют для нас”, – каже він. Через позитивний тест на коронавірус стрибун з трампліна Віталій Калініченко пропустив перший виступ на Олімпіаді-2022 і не взяв участь у кваліфікаційних стрибках із середнього трампліна. “20 років тому я потрапив у Ворохту і 20 років вже триває моя кар’єра. Вісім років я — у збірній команді України зі стрибків на лижах з трампліна. І Ворохта для мене — це є серце моєї кар’єри” – розповідає Віталій Калініченко.

З його слів, стрибки на лижах з трампліна є доволі видовищним видом спорту й через це здаються доволі небезпечними. Але це не так. “У рейтингу за травматизмом стрибки займають 23-24 місце. А є такі види спорту як баскетбол, наприклад, про які люди думають, що вони — менш травматичні, бо це не так екстремально виглядає. Футбол, наприклад, десь п’яте місце посідає. Стрибки – це не настільки травматичний вид спорту, бо тут ти відповідаєш сам за себе. Деколи погодні умови можуть перешкодити спортсмену приземлитися, але це не так часто буває” – говорить Віталій Калініченко.

Серед вихованців спортивної школи у Ворохті в теперішньому основному складі національної збірної України є два спортсмени: Віталій Калініченко та Андрій Васкул. “Взагалі з Ворохти були чотири учасники Олімпійських ігор зі стрибків і лижного двоборства — це брати Просвірніни, Василь Грибович і Олександр Лазарович. Тепер виборов олімпійську ліцензію Віталій Калініченко – п’ятий спортсмен з Ворохти”, – говорить Василь Мигащук.

Раніше ми повідомляли, що туристу стало зле на горі Піп Іван: довелось викликати рятувальників.

Ольга Пукавчук

Нагору