Інформатор Коломия

ГРОШІ

Родинний бізнес на смітті

У Коршівській ОТГ заробляють на смітті. Щоправда, заробляють лише декілька людей – ті, що керують цією громадою.

Детальніше про рослідування Вільного Інфо, розповідає Інформатор.

“Збиранням та вивозом сміття в Коршівській ОТГ займається комунальне підприємство «Коршівське комунальне підприємство», яке було засноване у 2016 році. Керівником цього підприємства з 2019 року є Валерій Мацюк.

Згідно внесених змін у Закон України “Про відходи” з 2012 року збиранням та вивезенням побутових відходів у межах певної території може займатися лише фірма, яка буде відібрана виконкомом місцевого самоврядування на конкурсних засадах.

Проте, такий конкурс Коршівська сільська рада не проводила, а просто віддала цей «заробіток» своєму комунальному підприємству.

Цікавим є те, що організація не має жодного транспортного засобу. Виникає закономірне питання – як сміття вивозиться?

Лише у 2021 році, за офіційною інформацією, «Коршівське комунальне підприємство» уклало два договори на збір та вивіз сміття з ФОП Парасковією Савчук на 15 тис грн та 48 тис грн.

Проте, Савчук не має право займатися такою господарською діяльність, бо у неї відсутній відповідний КВЕД – 38.11 збирання безпечних відходів. Ба більше, у неї також немає вантажівки для вивозу сміття, або вона не вказала її у поданій декларації. Але вантажний транспорт є у її чоловіка.

З декларації Ярослава Савчука за 2020 рік

Парасковія Савчук є депутатом Коршівської сільської ради, а її чоловік Ярослав Савчук є головою цієї ж ради, який своїм розпорядженням і надав дозвіл збирати та вивозити сміття «Коршівському комунальному підприємству.

Здавалося б, не такі й великі гроші заробляє родина Савчуків на ТПВ, якщо не провести розрахунки.

З 1 січня минулого року виконком Коршівської сільської ради встановив тариф на вивіз ТПВ для населення цієї громади 40 грн в місяць з одного двору та 200 грн для підприємств. Але не зовсім зрозуміло як проводилися розрахунки, адже у комунального підприємства відсутній транспорт та контейнери. Та й 40 гривень в місяць за який об’єм? Важливо також, що підприємство не є платником ПДВ, але тарифи встановлені з ПДВ.

Коршівське комунальне підприємство не є платником ПДВ.Інформація з аналітичної платформи “YouControl”.

 

Офіційно на території цієї ОТГ мешкає понад 9 тисяч людей, а це біля 2 тисяч домогосподарств. Лише у самому Коршеві 886 дворів.

За рік комунальне підприємство мало би отримувати біля 1 мільйона гривень лише з населення за вивіз сміття, не враховуючи підприємства.

Але, за інформацією аналітичної платформи YouControl, у 2020 році підприємство отримало всього лише 110 тисяч гривень доходу. Варто зазначити, що комунальники займаються не лише вивозом ТПВ, а ще й благоустроєм території.

Але нічого дивного. Справа в тім, що комунальне підприємство за вивіз сміття отримує гроші готівкою не лише з населення, а ще і з підприємств, про це нам підтвердили з власних джерел.

За інформацією платформи «Є-дата» безготівково з ними працює лише Коршівський професійний аграрний ліцей.

Тож, сміттєвий бізнес в Україні є досить прибутковим, але заробляють на ньому лише ті, хто керує громадою.

П.С.

АМКУ, останні роки, досить ретельно спостерігає за порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції на ринку послуг з вивезення побутових відходів та штрафує порушників. До прикладу, у 2016 році було оштрафоване коломийське КП  «Житлоінфоцентр» на 13,5 тис грн і зобов‘язане припинити надавати послуги коломиянам зі збору та вивезення ТПВ, а фірму «АВЕ Коломия» у 2021 році оштрафували на пів мільйона гривень. 

Але тут є над чим попрацювати не лише АМКУ, а ще й правоохоронним органам”, – стверджує Вільне Інфо.

Нагору