Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

В Україні створили Цифровий Архів Майдану

Волонтерський проєкт, покликаний зберегти пам’ять про Майдан 2013-2014. 

Розповідає Інформатор.

“До 8-ї річниці вирішальних днів Революції Гідності створили Цифровий Архів Майдану. Метою даного проєкту є створення ґрунтовної електронної бази, у якій будуть зібрані найважливіші джерела та матеріали про події Революції Гідності”, – розповіли автори проєкту.

На сайті в розділі “Історія Майдану” публікуються матеріали історичного характеру: статті про майданівців, біографії Героїв Небесної Сотні, спогади безпосередніх учасників Майдану, документальні фільми, матеріали про розслідування, список загиблих на Майдані, детальна інформація про поранених та ін.

Є окремий розділ “Відео”, у якому за хронологічним принципом викладені та описані найважливіші відеоматеріали, які є основними джерелами, що дозволяють відтворити та проаналізувати події Майдану (встановити місця та обставини загибелі Героїв Небесної Сотні та поранення учасників протестів, дії силовиків і т. д.).

Також є фотоархів, у якому представлені сотні фотографій, на яких зафіксовані найважливіші моменти Революції гідності. Фото викладені як у хронологічному, так і тематичному порядку (окремі альбоми по найважливіших подіях: 20 лютого, 18 лютого, протистояння на Грушевського та ін.; окремо по авторах).

“Робота над сайтом-архівом триває, на ньому будуть регулярно з’являтись нові матеріали. На сьогодні це найбільший в Україні проєкт з дослідження історії Майдану”, – зазначили автори проєкту.

Ініціаторами створення і авторами Цифрового Архіву Майдану є історики-волонтери зі Львова Олена Чебелюк і Ярослав Рап. Автори проєкту закликають усіх учасників Майдану ділитися своїми спогадами, надсилати фото і відеоматеріали.

Джерело.

Ніка Кричовська

Нагору