Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Збираєтесь у Карпати – скачайте додаток “Порятунок”

Гори – вибагливі й не люблять жартів. Особливо взимку. Часом рятувальникам не вистачає лічених хвилин, щоб віднайти загублених і надати їм первинну медичну допомогу. Розробники додатку “Порятунок” впевнені, що точні координати зниклого можуть зберегти життя альпіністам  і туристам.

Про додаток, який в три кліка надсилає сигнал SOS з координатами місцезнаходження та базовими даними про потерпілого, дізнавався Інформатор з посиланням на Репортер.

У грудні в засніжених Карпатах троє туристів заблукали під час катання на снігоходах. Коли вони з’їжджали з гори, різко змінилася погода. Одного з них шукали три доби. 55 рятувальників і 35 волонтерів обстежували гірські схили, залучили навіть вертоліт. Але знайшли чоловіка вже мертвим за 200 метрів від перевернутого снігохода. Якби у рятувальників були точні координати зниклого, він би вижив, говорять розробники мобільного додатку “Порятунок”. Лише три натискання у цьому додатку надсилають сигнал SOS з координатами місцезнаходження та базовими даними про потерпілого, пише Репортер.

“Порятунок” розробили на замовлення проєкту “SWIFT: Карпатська пошуково-рятувальна мережа”. Це – інформаційна система, що складається з трьох частин: власне мобільного додатку, хмарного сховища та операторської частини, якою користуються рятувальники.

“Додаток “Порятунок”, напевне, найменший у світі – має лише два мегабайти. Тобто це точно останній додаток, який треба буде стерти, аби вистачило місця на телефоні на якийсь документ, – говорить генеральний директор ГО “Асоціація гірських провідників “Ровінь” Іван Горбацьо. – Додаток створений за аналогом польської інформаційної системи “Ratunek” та інших найкращих світових зразків. У Чехії – “Zachranka”. Подібними додатками користуються і в Америці, Канаді, Альпах”.
“Порятунок” доступний як для Android, так і для IOS – скачати можна завжди й безкоштовно.

Завантажується справді швидко. Після реєстрації мобільного номера можна зазначити в анкеті свої дані: ім’я, дату народження, контактну особу, групу крові, критичні захворювання, алергію на медпрепарати, медикаментозну залежність та інвалідність. Ця інформація допоможе рятувальникам оцінити ризики та підготуватись до надання відповідної допомоги.

Аби повідомити, що допомога потрібна, достатньо тричі натиснути у програмі на зображення SOS. Після цього є можливість обрати варіант надсилання сигналу – через Інтернет чи SMS. Після того, як програма згенерує повідом­лення з вашими координатами, тиснете “відправити”.

Рятувальники отримують повідомлення на сервер, опрацьовують його і черговий координатор телефонує потерпілому для уточнень, що саме трапилося. Далі передає інформацію рятувальникам відповідної області, аби вони вирушили на допомогу.

Наталка Сандецька

Нагору