Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Помер Герой України Іван Дзюба

Уві сні, на 91-му році життя помер літературознавець, дисидент, Герой України Іван Дзюба. Відомий автор праці “Інтернаціоналізм чи русифікація”, учасник спонтанної акції перед прем’єрою “Тіней забути предків”, фраза з якої стала символом нового часу і донині залишається в тренді…

“Всі, хто проти терору та репресій – встаньте!” І покотились нові репресії, переслідування, арешти. Тоді, в 1965-му, після акції протесту Іван Дзюба втратив роботу у видавництві “Молодь” і був відрахований з аспірантури Київського педагогічного інституту, В’ячеслава Чорновола звільнили з редакції газети “Молода гвардія”, а Василя Стуса відрахували з Інституту літератури АН УРСР.

І в теперішні буремні дні його не стало… Пішов тихо, уві сні.

“Сьогодні вранці уві сні на 91 році життя відійшов за межі цього земного світу унікальна людина Іван Дзюба. Одне ім’я вже говорить багато. Багато – бо це один із лідерів національно, духовного відродження другої половини ХХ і початку ХХІ століття. Передусім Іван Дзюба – це інтелектуальний провідник і речник українського «шістдесятництва». І я сьогодні не можу не згадати слів Ліни Костенко, яка сказала, що Іван Дзюба – це людина, що завжди мала мужність говорити правду”, – сказав Микола Жулинський.

Він згадав про те, як Дзюба свого часу був відсторонений від друку, від участі у літературному і громадському житті багато років, але все ж не покинув свою творчість.

За словами Жулинського, Іван Дзюба останніми роками мав проблеми зі здоров’ям, та все одно продовжував працювати і стежити за літературним процесом і суспільно-політичним життям.

Сумну новину повідомляє Інформатор, посилаючись на Радіо Свобода.

Нагору