Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як рятують тварин під час війни

Триває шостий день безглуздого нападу РФ на кохану Україну. Від обстрілів гинуть не лише люди, а й тварини. Надзусилля для порятунку домашніх та диких тварин докладає UAnimals. Як підтримати організацію та допомогти чотирилапим  – дізнаваймося разом. 

Розповідає Інформатор.

Наразі громадська організація допомагає притулкам, реабілітаційним центрам та міні-притулкам. Завдяки внескам небайдужих організації вже вдалося врятувати рідкісні види тварин біосферного заповідника Асканія-Нова. Активісти подбали й про тварин зоопарків, що опинилися під загрозою під час російського нападу.

“Ситуація вкрай складна. Притулки залишаються без грошей, кормів, а подекуди навіть води. Реагувати маємо максимально швидко, бо корма зникають і з продажу”, – діляться активісти на своїй сторінці у facebook.

Сьогодні окрім величезної проблеми із фінансами в притулках ще кілька важливих болей:

– Тварини гинуть від гучних вибухів снарядів, здебільшого мова йде про старих тварин;
– В багатьох містах закривають магазини та бази постачальників;
– Ускладнена логістика: продукти не завжди можна привезти;
– В кількох притулках відсутнє електропостачання, проблеми з водою.

У зв’язку з критичною ситуацією в країні навіть Укрзалізниця пом’якшила свої правила щодо перевезень тварин. За ці дні УЗ евакуювала більше 11 тисяч тварин. Тепер для їх перевезення пасажирам потрібно мати з собою документи (ветеринарний паспорт), та потурбуватись про те, щоб тварина була в переносці.

Інтернетом ширяться відео на яких покинуті тварини залишилися одинцем в порожніх помешканнях. Польща, Словаччина та Угорщина пропускають домашніх тварин навіть без належних документів. Дехто стверджує, що з тваринами не пускають в бомбосховища. Утім, це не так. UAnimals закликає зберігати людяність, не кидаючи напризволяще своїх улюбленців.

Однією з порад захисту тварини є запас корму та води. “Купіть корм, наберіть води, тому що зоомагазини насправді найпершими перестають працювати. Якщо продуктові ще працюють, намагаються забезпечувати людей їжею, то в зоомагазинах такого не буде”, — розповів Суспільному  засновник організації Олександр Тодорчук.

Як допомогти тваринам за посередництва UAnimals:
Реквізити: 4441114451625790 (Олександр Тодорчук)

Друзі, хай там що, не забуваймо про тих, хто віддано зустрічає нас з роботи. Тих хто вигріває муркотінням груди. Тих, хто тішить щебетанням у найтемніші моменти.

Ніка Кричовська

 

Нагору