Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Після перемоги: хто заплатить за відновлення інфраструктури України

Після війни розпочнеться довгий процес міжнародних судів. Сьогодні в Україні ніхто не сумнівається у нашій перемозі над російськими терористами. Коли вона прогнозується, ми писали тут. Тим часом поки цього не сталося, російські терористи щодня вбивають громадян України та руйнують її дороги, мости, будинки та заводи. Чи вистачить Україна фінансового ресурсу на те, щоб відновити зруйноване?

Керівник “Актив-Груп” Андрій Єрьоменко вважає, що після війни розпочнеться довгий процес міжнародних судів, внаслідок яких вибиватимуть компенсації з Росії. Це буде складно, але можливо. З іншого боку, в Україну вливатиметься дуже багато грошей із країн Заходу. “Вже зараз нам виділили близько 15 млрд дол. Зараз у США говорять про виділення ще 35 млрд доларів. По дрібниці піде допомога і з інших країн. Грошей буде багато, і на ці гроші піде відновлення”, – каже він.

Політолог Ігор Душин найважливішим джерелом фінансування відновлення вважає контрибуції, які зобов’язана заплатити Росія за весь період своєї агресії з 2014 року. “Українські економісти вже розраховують ці втрати. Йдеться про суму приблизно 300 млрд дол”, – говорить він.

На думку Ігоря Душина, Україна стане наймоднішою європейською країною щодо інвестицій, оскільки роль, яка дісталася Україні на цьому етапі історії, привернула до неї загальну увагу. “Стара Європа, яка тільки через роки ополчилася проти явного агресора, буде змушена заплатити за це відтоком бізнесів, які готові взятися за відновлення інфраструктури України”, – говорить він.

Приймуть Україну в ЄС чи ні, питання поки що відкрите, але розмова про це йтиме не з позиції молодшого брата чи бідного родича, а з позиції повноправного партнера – упевнений Андрій Єрьоменко.

На думку Ігоря Душина Україна стане територією передових інвестицій. Окремим драйвером розвитку стануть горизонтальні зв’язки, накопичені в період волонтерства та служби у теробороні. Це наш найпотужніший капітал, якого немає в інших країнах. Озброєна найпередовішою зброєю і має реальний бойовий досвід, армія України стане найсильнішою в Європі. Нам потрібно буде зламати всі рогатки та бюрократію для виробництва військової продукції та продукції подвійного призначення. Воєнпром має стати важливим напрямком науково-індустріального розвитку України. Ми не маємо залишатися суто аграрною країною”, – сказав він.

“Весь світ допоможе нам у відновленні: або дешевими кредитами, або безповоротною допомогою. Окрім того, на відновлення України можуть піти заморожені на Заході російські активи. Велике фінансування дасть велику кількість робочих місць. Доходи населення зростуть. Ми відбудуємо країну по новій! Україна стане ще красивішою та багатшою”, – підсумував економіст Михайло Крапивко.

А про те, як Україна та Європа зможуть наступної зими обійтися без російського газу, читайте тут.

 Ольга Палій

Нагору