Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Великий піст: як постити в умовах війни

7 березня розпочався Великий піст. Це період, коли християни готуються до Великодня та очищують свою душу й тіло через молитви, покаяння та обмеження в їжі.

Як дотримуватися посту в час війни, щоб не нашкодити здоров’ю – дізнавався Інформатор.

“У Коломиї наразі нам не загрожує ворожа куля і ми маємо дотримуватися посту, адже це час нашої духовної школи”, – розповідає отець Володимир Білослудцев з Коломиї.

Під час Великого пості ми не тільки маємо стримувати себе від їжі, пиття та різних неправильних моментів в житті, але пам’ятаємо, що піст має бути більш духовний.

В цей період слід очищувати свою душу від поганих речей, звичок, які перешкоджають більше і глибше пізнавати Бога в щоденному, особливо, духовному житті.

“Тому піст – є нагодою для того, щоб подивитися на себе, не на ближнього. Бо часто людина може не вживати м’яса, молочних продуктів, але “їсти один одного”. Тоді такий піст не потрібний нікому,” – додає о. Володимир.

Люди, які перебувають в бомбосховищах і не мають  можливості повноцінно харчуватися, є звільнені від посту. Тим паче діти та люди, яким виповнилося 60 років.

Отець наголошує, що треба більше молитися, постити в наміренні за нашу державу, воїнів, адже у Святому Письмі йдеться: “Рід цей виганяється постом і молитвою”. Тому головні добрі діла – це молитва, піст і милостиня.

“Під час посту ми виявляємо ту велику любов, про яку каже Господь: “що вчинили одному з найменших братів Моїх, те Мені ви вчинили”. Тобто, коли ми стараємось голодного нагодувати, спраглого напоїти, подорожнього прийняти в дім – це власне є діла нашого милосердя,” – каже священик.

Важливо, щоб ми не “їли один одного”, а були надалі сильними, єдиними і просили у Бога заступництва.

Ольга Пукавчук

Нагору