Коломия До сайту

Як війна сколихнула коломийські ціни

З перших днів війни піднялися ціни на пальне. Логічно, що це зумовило ріст цін на продукти й промислові товари. Та є випадки, коли на товари першої необхідності ціни невиправдано високі. Про це згадував голова Коломийської військової адміністрації Любомир Глушков у своєму зверненні 11 березня. 

Журналісти Інформатора побалакали з місцевими підприємцями, аби дізнатися, як змінилася ситуація на ринку споживчих товарів.

Базар

Власниця ятки розповідає, що всупереч росту цін на бензин, вартість овочів та фруктів не змінилася. Як виняток – лише банани, що дещо подорожчали.

Проте продавець сухофруктів та спецій розповів, у зв’язку з війною постачання з Києва, Харкова та Одеси призупинилися. Відтак ціни зросли приблизно на 50%. Вартість товарів, котрі були закуплені ще до війни, не змінилася.

“Ціни на  більшість продуктів залишаються стабільними, однак, є незначні подорожчання в окремих категоріях товарів – запевнює власник крамниці в одному зі спальних районів міста.  – До прикладу, чіпси подорожчали на 5 грн, а от ціна на хліб залишається на місці”.

Також чоловік розповів, що ситуація з побутовою хімією різко змінилася. Усе зросло в ціні на 20%. Якщо раніше більшість товарів можна було замовляти у виробників зі знижками штибу 1+1=3, то зараз таких опцій фірми не пропонують. Каже, то все через ріст ціни на пальне.

Ще одна підприємиця з Коломиї поділилася з Інформатором наступним: “Більшість постачальників підняли ціни, здебільшого по бакалії, молокопродуктках та кондитерці, орієнтовно – на 15-20%. Вартість м’ясопродуктів наразі незмінна. Є незначний дефіцит деяких товарів. Незважаючи на укладені договори про відтермінування оплат та знижених цін, постачальники змінили умови співпраці”.

Власниця крамниці дитячих товарів Віта розповідає: “Наразі у нас є старі залишки товару, тому цін не змінювали, але, як показує практика, майже всі постачальники відштовхуються від курсу валюти. Зважаючи на зростання курсу, ймовірно, піднімуться й ціни”.

У перші дні війни власники закладів громадського харчування стихійно згортали свою діяльність. Зараз, відстежуючи читацькі коментарі у нашому телеграм-каналі, спостерігаємо недоброчесність деяких коломийських підприємців, що користають з кризової ситуації переселенців, заламуючи хмарні ціни на їжу.

Утім, трапляються й лояльні підприємці. Власник одного з фаст-фудів в центрі міста Роман на відміну від більшості закладів такого типу не припинив роботи й свідомо підійшов до виклику воєнного часу:

“Наразі ми стримуємо ціни, щоб не втратити клієнтів й зберегти робочі місця. Через війну наші постачальники з Києва та Одеси наразі не можуть надсилати продукцію. Місцеві ж підприємці, в яких ми закуповували продукцію, ціни підняли: хтось – на 10%, а хтось – і на 20%. За таких умов ми протримаємося місяць, а далі видно буде. Чекаємо на перемогу України!”

Підсумовуючи, скажемо наступне: ситуація стабільна. Наразі і хліба і солі і води вистачає усім. Ціни, як правило, не надто зрушуються зі звичних позицій. Тому приводів для паніки – немає.

Бережімо себе, вірмо у перемогу. Все буде Україна!

Ніка Кричовська, Наталка Сандецька