Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чому варто вакцинуватися від правця зараз

У період воєнного стану як ніколи актуально бути вакцинованим від правця – інфекції, що передається через потрапляння бруду у рану, або через укус тварини, – НСЗУ. 

Передає Інформатор.

Вакцинуватися від правця можна безоплатно як дітям, так і дорослим. Зокрема, Коломия отримала 300 доз вакцини. Аби отримати щеплення слід спершу звернутися до свого сімейного лікаря, – розповів керівник відділу охорони здоров’я Ігор Коба.

Для планової вакцинації важливо мати укладену декларацію з лікарем. Вакцинуватися можна у комунальних закладах первинної медичної допомоги, а також в приватних медзакладах і в лікарів-ФОП, які підписали договір з НСЗУ.

Тимчасово переміщені українці можуть вакцинуватися без декларації у пунктах тимчасового розміщення евакуйованого населення.

Також люди, які переїхали в інші регіони країни, можуть укласти декларацію у місці, де вони зараз поживають і отримати доступ до усіх послуг первинної медичної допомоги, в тому числі і вакцинації.

Що потрібно знати про екстрену вакцинацію від правця.

Екстрена профілактика правця показана у разі:

  • травм із порушенням цілісності шкірних покривів та слизових оболонок;
  • відморожень й опіків (термічних, хімічних, радіаційних) другого, третього та четвертого ступенів;
  •  проникних пошкодженнях шлунково-кишкового тракту;
  •  гангрени або некрозі тканин будь-якого етапу, абсцесах;
  •  укусів тваринами;
  •  пологів поза медичними закладами.

Важливо своєчасно провести екстрену профілактику правця, яка передбачає первинну хірургічну обробку рани та створення імунологічного захисту. Для цього при можливості необхідно звернутись у найближчу лікарню.

Детальніше про екстрену вакцинацію читайте на сайті МОЗ.

Будьмо здорові!

 

Нагору