Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Ситий воїн – сильний воїн: у Коломиї готують “сухий” борщ для захисників

борщ

Уже близько двох тижнів у Коломиї готують борщ для українських військових. Проте це не просто борщик, а борщ швидкого приготування. 

Інформатор побував на кухні у коломийських кухарочок та підготував спеціальний репортаж.

Ініціаторками такої ідея стала переселенка Анна Янковець та коломиянка Олеся Яворська.

“У 2014-му році я переїхала із Донецька у Слов’янськ, а потім- у Київ. Там побачила, як мої друзі-волонтери робили для бійців борщик із сушених продуктів. Але він потребував подальшого варіння, – розповідає Анна, – коли почалася повномасштабна війна, я перебралася у Коломию до своїх друзів Петра та його дружини Олесі, то вирішила теж якось допомагати нашим воїнам. У Києві у мене була сушка, де сушила пастилу та інше і я запропонувала це робити Олесі також. Поки шукали сушки з піддонами для пастили, знайшли багато простих сушок для овочів без піддонів і згадали про борщ”.

Анна почала шукати рецепти в Інтернеті і зрозуміла, що можна спробувати технологію, яка не потребує варіння. Для воїнів це чудовий варіант, тому що вони не завжди мають змогу навіть почистити картоплю.

“Ми відтестили рецепт, який дітям дуже сподобався. Це було здивуванням, адже це, по суті, “сирий” борщ запарений на 10 хвилин. І він є досить смачним.”

Спочатку Анна та Олеся засушували продукти вдома самостійно за допомогою звичайної сушарки для овочів та фруктів. Зараз понад 55 господинь з усієї Коломиї щодня сушать і приносять продукти для приготування борщу.

“Це серйозна мережа. Кожна намагається чимось допомогти нашій армії, зробити свій внесок. Ця робота відволікає від новин про війну і так їх легше перенести, тому що ми розуміємо, що робимо справу, яка наближає нас до перемоги.”

Ініціаторки розповідають, що з сушінням наймасовіших борщових продуктів допомагає і підприємство у Сопові. Проте будуть і надалі просити коломиянок приносити овочі, аби зберегти свіжість немасових інгредієнтів і не забирати у жінок можливість вносити свою лепту в оборону держави.

Сестра Олесі живе закордоном. Вона запропонувала переглянути тренінг з психологічної підтримки, який допомагає легше пережити війну.

“Я не маю часу його прослухати, в мене справжній психологічний тренінг на кухні. Сестра каже, що заздрять, бо не може більше нічого зробити, як дивитися тренінг”, – ділиться Олеся.

Наступним етапом після сушіння є подрібнення овочів на кухонному комбайні. Далі їх змішують, додають спеції та фасують у пакетики.

Ці пакунки везуть на підприємство, яке надало вакууматор. Відкачавши повітря, пакетики вакуумують та наклеюють на них етикетки. За допомогою степлера кріплять томатну пасту.

Більше 1400 пакетів борщу швидкого приготування уже виготовлено. Частину передали 10 гірсько-штурмовій бригаді, частину – батальйону Кульчицького, частину залишили в Народному домі.

Волонтерки вже не встигають опрацювати ту кількість овочів, яку приносять люди щодня. Через зростання попиту вони планують подвоювати потужності.

Кожен може долучитися до приготування борщу. Приносити сирі або сушені овочі можна в салон “Панна Ванна”, що на Карпатській, 2 та піцерію “Дон Япон” на площі Шевченка готова приймати сухі овочі в себе.

Читайте також: Коломияни, ми до вас… Історія харків’янки

Ольга Пукавчук

Нагору