Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Ігри з вогнем: як палії трави перетворилися на диверсантів

Від початку війни на Коломийщині сталося 68 пожеж сухої трави. Застереження, умовляння, штрафи – не діють. Більшість ґаздів керуються правилом: мій дід так робив, і прадід, і дід прадіда… і я  так буду! Ви ж бачили, як і в яких умовах працюють українські рятувальники на ліквідації наслідків атаки ворога? Саме тому від початку березня через воєнні дії в Україні підпал сухої трави буде розцінюватися, як диверсійна діяльність.

Інформатор розпитував про пожежі сухої трави та лісів у начальника Коломийського районного управління ГУ ДСНС Андрія Мочерняка.

Штрафи

Для громадян від 3060 до 6120 гривень, а для посадових осіб від 15300 до 21420 гривень.

А з березня підпал сухої трави розцінюється як диверсійна робота. Адже вогонь може підходити до стратегічних об’єктів, ліній електропередач, трансформаторів, газопроводів.

Під час воєнного стану підпали сухої трави становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань рятувальників, військових та правоохоронців і знижують обороноздатність країни.

“Застерігаємо, що відтепер такі дії розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна”, – стверджують  у Комітеті гуманітарної  та інформполітики Верховної Ради.

Читайте також: Три пожежі сухої трави за добу на Коломийщині 

Причини загоряння зазвичай побутові. Прибирали, підпалили, залишили без догляду, а вітер через вітер пожежа швидко поширюється на прилеглі території.

До теми: У селі Підгайчики, що під Коломиєю, горить магазин.

Що робити з хмизом сухостоєм? 
У місті чи в селі їх можна використати як тверде паливо. Комунальники міста забирають сухе гілля, перепускають його через подрібнювач і цю  суміш потім можна використовувати для котелень.

У селі чи в приватному будинку міста  практично в кожному господарстві є твердопаливні котли, врешті – печі. То чому ж не використати  хмиз із з користю? Так, з пічних труб дим також несе шкоді екології. Але принаймні пожежа не пошириться на довколишні поля, ліси й сусідські будинки.

Читайте також: В Коломиї знову пожежа: горить урочище Левади.

Наталка Сандецька

 

 

Нагору