Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

27 березня – Всесвітній день театру

Сьогодні увесь світ відзначає День театру. А Коломия має чим пишатися: у всі часи за будь-якої влади театральне життя в місті не вщухало. І це нормально, адже будь-яке мистецтво – це віддзеркалення дійсності, спроба пережити, переповісти, перевтілити реалії часу. 

Інформатор приєднується до привітань і розповість цікаві факти про театри Коломиї

Коломийський академічний обласний український драматичний театр – найдавніший театр Галичини був створений зусиллями священика-просвітителя Івана Озаркевича у Коломиї 8 червня (27 травня за старим стилем) 1848 року.  Відтак цього літа театру виповниться 174 роки.

По піврічній репетиційній підготовці того ж року відбувалася прем’єра комедії-опери Івана Озаркевича “Дівка на виданню або На милуванє нема силування” за п’єсою Івана Котляревського “Наталка Полтавка”.

Сам Іван Франко схвально схвально відгукувався про цю виставу:

“І. Озаркевичеві хотілося подати Котляревського галичанам не в оригіналі, а в підгірським киптарі”. Каменяр наводив любив піджартувати, а тому зазначив: “По першім представленню штуки, котра на числено зібрану публіку зробила сильне враження, роздалися з усіх боків оклики: автор! автор! Довгий час куртина не піднімалася, артисти не знали, що діяти.

Вкінці, коли публіка не втихала і щораз голосніше викликала автора, а о. Озаркевича десь не було в близькості, куртину підняли і один з акторів вийшов на сцену, щоб вияснити публіці, що автор сеї штуки вже від 10 літ лежить у могилі в далекій Полтаві. Але розрадувана публіка не дала йому прийти до слова і привітала його такими оплесками і окликами, що він зовсім змішався, що він зовсім змішався, поклонився кілька разів, і не сказавши нічого, зійшов зі сцени…” І “тільки опісля діло вияснилось, – продовжує Іван Франко – і се дало причину до жартливої поговірки, що “в 1848 році Котляревський був у Коломиї”.

20 грудня 1939 року за постановою Ради Народних Комісарів УРСР “ створено професійний театр у Коломиї. По-суті, відновлено. Рештки акторів театру імені Котляревського на чолі з Блавацьким виїхали до Львова, де, як пише Валеріан Ревуцький, “було створено Театральний революційний комітет…”.

За німецької окупації театр радянського зразка перестав діяти, натомість Іван Когутяк створює Український окружний театр. Восени 1941-го, велика група акторів зі східних і центральних регіонів України, втративши рідні осел знайшли притулок у Коломиї. Фактично Іван Іванович Когутяк, надаючи їм роботу за фахом, рятував акторів від голодної смерті.

Сторінка у соцмережі – ТУТ

До початку війни театр активно гастролював Україною і світом: Канада, США, країни Європи. З 2008 року у вересні Коломия стає театральною столицею України: щороку в нашому місті  (крім 2021 року) відбувається Всеукраїнський театральний фестиваль “Коломийські представлення”.

Молоді театри Коломиї

Franco-театр 

Сторінка у соцмережі – ТУТ.

“Сьогодні ми б мали святкувати Міжнародний день театру, а ще сьогодні мав би відбутися заключний день переглядів вистав фестивалю “FrancoFest” і нагородження театральних колективів.

Це все мало б бути яскраво і головне на позитиві з друзями-колегами незалежних театрів з усіх куточків України. уже сумно, бо єдине, що зараз потрібно – ПЕРЕМОГА над російськими гнидами і повернення наших хлопців живими.

Я вітаю Вас, служителі Мельпомени, з нашим малесеньким святом.

Нехай Його величність Театр якомога швидше відкриє свої двері для щасливих маленьких й дорослих Глядачів!”, – написала засновниця і керівниця театру Ірина Ярмоленко.

 

 

Театр “Соломія” створений 26 травня 2017 року.

Сторінка у соцмережі – ТУТ

“Театр унікальний тим, що бере до постановок тільки п’єси української драматургії.

І до співпраці запрошуємо виключно українських режисерів та драматургів.

В центрі уваги “Соломії” – жіноча тематика і все, що пов’язане з жіночим питанням різних часопросторах.

В театрі понад 10 постановок, з якими трупа об’їздила всю Україну,” – розповідає керівниця – Мар’яна Кодіна, яка зараз виконує обов’язки начальника Управління культури Коломийської міської ради.

 

Наталка Сандецька

Нагору