Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Без зайвого папірця ніяк? У Коломиї переселенці створюють список від руки на реєстрацію в ЦНАПі

Від кінця березня біля ЦНАПу в Коломиї – черги, чвари, дебати. Причина проста: сервіс реєстру внутрішньо переміщених осіб працює з перебоями, а охочих встигнути зареєструватися до 14 квітня – тисячі. Переселенці квапляться зареєструватися, щоб отримати матеріальну допомогу за березень. Врешті відвідувачі самоорганізувалися і створили від руки список на отримання довідки.

Чи допомогло це пришвидшити процес – дізнавався Інформатор.

Переселенці самоорганізовувалися і формують списки просто на вході до ЦНАПу. На один день записують приблизно по 70 осіб. На вході повідомили, що списки сформовані аж до 26 квітня.

Працівники ЦНАПу не забороняють таку ініціативу, навпаки – беруть від руки сформовані записи і готують талони на електронну чергу. На запитання, чи спрощується  це процедуру реєстрації в. о. начальника Коломийського ЦНАПу Вікторія Виноградова відповіла, що спростити може тільки нормально робота електронного сервісу реєстрації:

“У нас не працює програма. А списки від руки формуються тільки для того, щоб люди не стояли тисячами під дверима”

Від 30 березня (за добу) Коломийський ЦНАП опрацював біля ста заяв на отримання довідки внутрішньо переміщеної особи.

Адміністратори приймали відвідувачів і поза графіком роботи.

Загалом же станом на 31 березня до ЦНАПу звернулося понад 1500 переселенців.

В інших містах – таке саме: сайт через велике навантаження висне і нема на те ради.

Переселенці переймаються, адже через збій програми можуть не встигнути зареєструватися до 14 квітня, а відтак – не отримають допомогу за березень.

Хто буде реєструватися пізніше – отримує тільки за квітень.

Альтернатива чергам:

Лайфхак від нашої читачки Анастасії – поїхати і зареєструватися там у селищній раді. Там великих черг не застанете. Попередньо керуючий виконкому міськради Тарас Кухтар повідомив, що зараз влада міста шукає можливості збільшити кількість реєстраторів по селах громади. Список пунктів реєстрації при селищних радах буде опубліковано на сайті Інформатора згодом.

Ну, і давайте згадаємо про “Дію“, попри війну електронні сервіси працюють незле. Реєстрація внутрішньо переміщених осіб онлайн можлива через сайт або ж додаток. Для цього треба мати електронний цифровий підпис. Дивіться інструкцію, як його отримати можна ТУТ .

Читати більше: Уряд запускає програму допомоги вимушеним переселенцям

Які документи необхідні для реєстрації постраждалого під час війни переселенцям потрібен паспорт громадянина України та реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код).

Посвідчення видають з 9:00 до 16:00 у приміщенні коломийського ЦНАПу за адресою: м.
Контактний телефон: 034 33 45 118

Як дістатися:

Адреса: м.Коломия, пл. Привокзальна, 2а.

точка на Google.
Автобусні маршрути: 2, 2А, 6А, 7, 12, 22, 23, 23А, 24

Нагадаємо, що з 21 березня уряд запустив державну програму допомоги внутрішньо переміщеним особам. Гроші, робота, житло – три основні напрямки, які охоплює ця програма. Кожному переселенцю в Україні виплатять мінімальну щомісячну допомогу в сумі 2000 грн. Також 3000 грн будуть виплачені на кожну дитину, яка через війну вимушено переїхала в більш безпечне місце.

Реалізація цієї програми розпочалась 21 березня з реєстрації тимчасових переселенців територіальними громадами та ЦНАПами. А з 30 березня стало можливим зареєструватися через “Дію”.

Наталка Сандецька

 

 

Нагору