Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Оновлено перелік військовозобов’язаних жінок

Раніше Наказом №313 наприкінці 2021 року було затверджено перелік професій жінок, які підлягають обов’язковому військовому обліку в Україні. Зараз нову версію переліку суттєво скорочено, утім, бухгалтери там досі є.

Роз’яснює Інформатор.

Попередня редакція переліку містила 35 фахових напрямків, що викликало неоднозначні реакції громадян.

Новий наказ містить два переліки:

  • Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних.  Перелік налічує 14 професій.
  • Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями. Цей перелік налічує 76 споріднених спеціальностей. Серед них так і залишили облікові спеціальності.

Обидва переліки можна переглянути за посиланням.

Цим наказом головнокомандувачу Збройних сил України доручено забезпечити:

  • взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з 1 жовтня 2022 р.;
  • щороку до 1 березня здійснення Генеральним штабом Збройних сил України заходів щодо внесення (за необхідності) змін до Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з урахуванням першочергових потреб у мобілізаційних ресурсах та Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями.

Наказ набирає чинності 01.04.2022 р.

Також додаємо відеороз’яснення.

Нагору