Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Художник з Коломиї Мирослав Ясінський продає картини і передає кошти на ЗСУ

Сьогодні будь-які наші дії – це випробування на людяність й патріотизм. Музиканти, письменники, театральні діячі й художники Коломиї долучилися до волонтерського руху. Бо триматися осторонь не випадає. Ми не обирали Батьківщину, але в наших силах допомогти рідній країні, коли ворог намагається знищити народ, стерти наші кордони, історію й загалом державність. І способів – безліч. 

Інформатор поспілкувався з художником  Мирославом Ясінським, який організував благодійний аукціон своїх робіт, а отримані кошти передає на потреби 10 гірсько-штурмової бригади.

В березні Мирослав Ясінський переїхав до Берліна, щоб продати свої картини і фінансово підтримати ЗСУ.

Його роботи ще з 90-х років відомі в Австралії, США, Канаді, Франкії, Австрії, Німеччині, Польщі, Литві, Латвії, Румунії та інших країнах Європи. Та чи можна жити і творити в країні, де йде війна? Можна і навіть треба – переконаний пан Мирослав.

Мирослав Ясінський в колі коломийських митців

“В часі війни кожен з нас може допомогти Україні й найперше – нашим військовим. Користі буде більше, якщо людина робитиме те, що вміє найкраще. Тому-то одні працюють у волонтерських центрах, інші – допомагають матеріально нашим захисникам чи переселенцям, хтось – чудовий організатор і вміє налагодити постачання амуніції… В тилу нема зайвих рук. Всі ми причетні, бо війна точиться на нашій землі, й бути осторонь цих подій не випадає…”, – стверджує Мирослав Ясінський.

Картини продає через власну сторінку в соцмереж Facebook та Instagram. Серед покупців – в основному європейці. Як-от німкеня, котра прихистила у себе понад 100 переселенців з України. Жінка купила триптих – три роботи, об’єднані однією темою писанкарства.

Але є й місцеві покупці. До прикладу коломиянин Ярослав Гнатюк купив дві картини за 400 Євро. Кошти уже надійшли на потреби 10 гірсько-штурмової бригади.

“Закликаю своїх колег-художників творити в ім’я миру в Україні. Оскільки більше коштів можна зібрати з продажу картин за кордоном, то раджу створювати малоформатні полотна. Це допоможе зекономити на поштових витратах”, – зазначає Мирослав Ясінський.

Наразі вдалося зібрати 1000 Євро. До Великодня Мирослав планує створити ще 5 робіт, адже взяв із собою до Берліну малярське начиння і полотна.

Бажаємо пану Ясінському натхнення й плідної праці. Хай його добрі починання стануть прикладом для інших митців, бо фінансова підтримка наших козаків-захисників – справа вкрай необхідна і благородна. Мистецтво не може існувати окремо від подій в країні та світі, адже воно – і є дзеркалом суспільства.

Наталка Сандецька

 

 

Нагору