Інформатор Коломия

ГРОШІ

Кіберполіція застерігає про шахрайство

З початку військового вторгнення рф в Україну кіберполіцейські викрили 106 осіб на вчиненні шахрайства в інтернеті. За вказаними фактами відкрито кримінальні провадження, – Нацполіція.

Передає Інформатор.

Нацполіція стверджує, що найрозповсюдженішими схемами шахрайства зараз є псевдоблагодійність, пропозиції з оренди неіснуючого житла, фейкові пасажирські перевезення та продаж неіснуючих товарів, зокрема й військової амуніції.

Також правоохоронці фіксують випадки шахрайства під виглядом організації переправлення через державний кордон чоловіків призовного віку, шахрайства під приводом надання інформації щодо безвісно зниклих громадян.
Загалом правоохоронці перевірили 234 осіб на причетність до протиправної діяльності, провели 25 обшуків в оселях та місцях перебування зловмисників.

Кіберполіція закликає:

  • Перераховуйте гроші тільки на рахунки офіційних благодійних фондів, прикладом, вказані на сайті НБУ, або через додаток “Дія”. Громадянам варто, за можливості, надавати перевагу післяплаті за товари та послуги;
  • В жодному разі не замовляйте документів, що нібито дозволять перетнути кордон чоловікам у віці 18-60 років. Окрім ризику потрапити на гачок шахраїв, замовникам фейкових документів загрожує кримінальна відповідальність;
  • Не переходьте за посиланнями, що надходять через смс-повідомлення або месенджери, адже існує ймовірність стати жертвами фішингу. Користуйтесь тільки офіційним додатком “Дія” та офіційними додатками банківських установ, які дозволяють отримати виплати на картки, емітовані ними. Не вводьте на сторонніх ресурсах персональні або банківські дані.
  • Пам’ятайте, якщо вас просять перерахувати гроші на послуги нотаріусу або сплатити комісію для отримання державних виплат, ймовірно, вас намагається ошукати аферист.

Якщо ви стали жертвами шахрайства, повідомляйте про це на електронну скриньку Сервісної служби кіберполіції: callcenter@cyberpolice.gov.ua.

Нагору