Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

А що якби…? У мікрорайонах Коломиї встановлюють ручні колонки води

Здається, вже ні в кого не залишилося сумнівів, що Україна протистоїть ворогу, який не має жодних етичних чи моральних рамок. Тому ми маємо бути готовими до будь-чого. В разі відсутності електропостачання місто може залишитися без води. А тому місцеві активісти організували відновлення ручних насосів води, а там, де це неможливо – пробурюють нові свердловини.

Як це відбувається – дізнавався Інформатор.

Ручні насоси, які в народі охрестили просто колонками – це автономні джерела води. В місті за будь-яких умов це річ необхідна. Сьогодні активісти Коломиї взялися відновлювати ручні колонки біля багатоповерхівок, бо в екстрених випадках такі альтернативні джерела  дозволять мати воду для технічних потреб. Хоча й після перемоги ручні колонки стануть в нагоді: в разі аварійних чи планових відключень можна буде завжди набрати води.

У Коломиї встановили 12 ручних колонок в різних частинах міста і одну систему безперебійного постачання води зі свердловини

Ініціатива йде від самих коломиян: активісти, голови ОСББ звернулись до ТОзВ “Коломия 911” з пропозицією відновити ручні колонки у подвір’ях. Знайшли фахівців: брати Віталій та Анатолій вже біля 10 років займаються пошуком води і бурінням свердловин.  Це дороговартісні роботи з пробурювання джерел води на десятки метрів вглиб. У більшості мікрорайонів Коломиї колонки були встановлені ще в минулому столітті, але з роками були знесені або пошкоджені. Тому треба було організувати їх відновлення. Проте не всюди це можливо. В такому випадку фахівці роблять нову свердловину.

За свою роботу хлопці грошей не беруть, але закликають перекинути кошти на армію. Паливом допомогла частково міськрада.

Віталій Леман з братом мають спеціальне обладнання, яке дозволяє віднайти місця, де найкраще бурити свердловину. Хлопці погодились допомогти безкоштовно. Вони з бригадою робочих взяли на себе і пошуки джерел, і створення свердловин, і ремонт самих ручних насосів, адже більшість цих колонок – старі, забуті-покинуті в гаражі, а в кращому випадку – встановлені на дачі. В будь-якому випадку їх треба ремонтувати, поновлювати і наново встановлювати.

“Ситуація в країні вимагає негайних дій: без поділу, де чия зона відповідальності, без поділу на партії та політичні уподобання. Вода необхідна людині, а особливо – у місті”, – каже Віталій Леман.

За цей час у Коломиї встановили і відновили в сукупності 12 ручних колонок: біля лікарні, госпіталю, в мікрорайонах міста. Ще 6 колонок – на черзі. З питань безпеки Інформатор не надає точних адрес. Робота з відновленням старих колонок вимагає менше часу і витрат.

Біля міського госпіталю крім ручної колонки встановили також безперебійне постачання води. А щоб насоси працювали навіть у випадку відсутності електропостачання, встановили два генератори сукупною потужністю 8 КВт. Допомогли волонтери.

“Вода – це життєво необхідна річ. Для потреб госпіталю однієї колонки не достатньо, бо скільки там наносиш води відром… Тобто для пиття вистачить, але для кухні, прибирання приміщень, гігієни треба набагато більше. Тому, коли хлопці запропонували ще пробурити свердловину, я одразу ж погодився і заплатив за матеріали з власних коштів. Обійшлося це в 5 тис. грн. Смішна ціна, як на такий об’єм роботи. Зате госпіталь матиме воду і ця справа – на роки”, – розповів директор госпіталю Володимир Федорищин.

Пошуки альтернативних джерел води розпочали ще до війни

“Ідея виникла ще за тиждень повномасштабного вторгнення. Ми поїхали в місто Хмельницький, щоб перейняти досвід стосовно питної води й фільтрації. Задум полягав у тому, щоб створити в місті альтернативне забезпечення водою в разі виникнення ситуації, коли водоканал зупиниться”, – розповідає директор ТОВ “Коломия Люкс-сервіс” Назар Федорук.

Як це працює?

Голови ОСББ самостійно відшуковують ділянку для буріння або вказують на місце, де колись була колонка. Дзвонять на “Коломия 911” (тел. +380977400919).

Далі бригада Віталія Лемана перевіряє це місце спеціальним обладнанням, якщо все гаразд – беруться до буріння та встановлення колонок. Після цього воду необхідно відкачати, доки не піде чиста вода.

Якщо мешканці бажають переконатися, що ця вода придатна не лише для технічних потреб, але й для пиття, то можуть замовити перевірку якості в КП “Коломияводоканал” (тел .068-418-45-22 чи 063-434-78-15).

Ця історія про те, як ініціатива здатна перерости в корисну для громади справу, якщо шукати і вміти організовувати. Адже мати можливість набрати води просто в подвір’ї свого двору – це зручно і в мирний час, що вже й говорити про війну.

 

Тому якщо у вашому мікрорайоні немає ні криниці, ні колонки, то можете звернутися за номером в “Коломия 911” (тел. 0977400919) і організувати таку роботу.

Наталка Сандецька

 

Нагору