Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Коломийська міська публічна бібліотека в реаліях війни: що змінилося

В умовах війни Коломийська міська публічна бібліотека повністю змінила напрямок своєї діяльності. Тепер книгосховище більше зорієнтоване на роботі з внутрішньо переміщеними особами, особливо з дітьми. Але не забувають і про книги.

Інформатор продовжує дізнаватися, як живуть коломийські бібліотеки під час воєнного стану. Цього разу ми побалакали із завідувачкою відділом інформаційних технологій та роботи з молоддю Анною Біленчук.

Працівники книгосховища багато працюють із дітками-переселенцями. Вони роблять усе для того, щоб малюкам було затишно у бібліотеці. Це зручно і для батьків. Вони можуть залишати свою кровинку та йти по справах або займатися волонтерством. Діти у бібліотеці проводять час цікаво та різноманітно. До прикладу, грають настільні ігри, складають пазли, малюють, читають казки, переглядають мультфільми.

Також бібліотека організовує різні заходи. Основний акцент ставлять на розвиток дітей у мистецькому плані. У бібліотеці діє мистецький простір. До початку повномасштабної війни тут відбувалися виставки живопису. Тепер голова Міжнародної асоціації художників України Володимир Бойків організовує школу для дітей “Навчання у майстра”. Він навчає професійному академічному рисунку та живопису. Заняття для діток проводяться щовівторка та щочетверга о 15:00, для дорослих – о 16 годині. Долучитися можуть усі бажаючі.

У неділю відбудеться виставка живопису. Кошти від проданих картин підуть на підтримку Збройних Сил України.

Працівники також ознайомлюють переселенців із звичаями та традиціями нашого краю. Залучають місцевих поетів і письменників, твори яких містять етнографічний характер. З дітворою співають гаївки, водять хороводи, тощо.

У бібліотеці діє клуб англійської мови для дітей до 10 років. Василь Павлюк навчає мистецтву шахів як дорослих, так і малюків.

Проводять у книгозбірні також уроки тістопластики. Займають не тільки діти-переселенців, а й вихованці благодійного фонду підтримки дітей та молоді з інтелектуальною обмеженістю “Крокус”.

Кожної середи та суботи у бібліотеці вивчають українську мову з Артуром Пройдаковим – переможцем премії Global Teacher Prize Ukraine 2021 (16+).

У понеділок та п’ятницю тут відбуваються тут заняття з медитації та спокою.

По понеділках проводять уроки малювання з Катериною Григорович – членкинею Міжнародної асоціації художників України. Ці заняття відвідують маленькі дітки, які ще не вміють добре малювати.

Ці всі заходи є безкоштовними. Вони допомагають краще зрозуміти людей, котрі приїхали з “гарячих точок”. Це хороша можливість поділитися, поспілкуватися та обмінятися думками, ідеями чи досвідом.

 

Не забуваємо про книги!

Більшість книг у бібліотеці для дорослих. Але дітлахам також мають що запропонувати. Це можуть бути українські народні казки або підліткова література. Вона появилася нещодавно, оскільки заклад виграв проект від Українського Інституту Книги. Якщо конкретної літератури немає, то читачів направляють в інші бібліотеки міста.

У бібліотеці можна знайти нову і цікаву літературу. Переселенці з Києва кажуть, що навіть у них немає такої. Смак до читання у коломиян не змінився від початку війни. Зараз мешканці Коломиї багато читають історичні книги. Молодь любить читати психологічні книжки та класику, особливо зарубіжну. Жінки надають перевагу українській сучасні літературі. Серед відомих авторів – Володимир Лис, Люко Дашвар, Ніна Фіалко, Оксана Кузів, Марія Ткачівська. Користуються популярністю і американські бестселери, як от книги Сари Джіо, Джоджо Мойеса, Фредріка Бакмана. Підліткам довподоби фантастика та сучасна пригодницька література.

У бібліотеці зареєстровано багато переселенців. Вони є дуже активними читачами. Зареєструватися переселенці можуть безкоштовно, а коломиянам потрібно заплатити 10 гривень на рік. Решта послуг на час війни є безплатними.

Коломийська міська публічна бібліотека працює з неділі по п’ятницю. Субота – вихідний. Відчиняється о 9:00, зачиняється о 18:00.

Також книгосховище пропонує безкоштовний Wi-Fi для роботи та навчання. Також у бібліотеці можна скористатись комп’ютером.

Графік занять можна переглянути на офіційному сайті Коломийської міської публічної бібліотеки.

Адреса: м. Коломия, вул. Театральна 21А.

Телефонуйте: 096 23 199 23.

У соціальних мережах бібліотеку можна знайти за посиланнями: Фейсбук, Інстаграм.

Раніше ми писали, чим живе Коломийська бібліотека для дорослих під час війни.

Ольга Пукавчук

Нагору