Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

“Бомби і люди”: митці Румунії протестують проти війни та збирають гуманітарну допомогу для України

Від початку вторгнення росії в Україну поняття “своїх” та “чужих” викристалізувалося максимально виразно. Разом з тим з’явилося безліч волонтерських ініціатив на підтримку України, як-от в Румунії. Дізнавшись про війну, місцеві художники-активісти розгорнули пункт, куди безперебійно надходить гуманітарна допомога. Згодом у Бухаресті вигулькнула виставка “Бомби і люди” як протест проти злочинів рф. 

Читайте інтерв’ю Інформатора з талановитим митцем Андреєм Корне, котрий розповів з чого усе починалося.

“Отже, щодо волонтерського руху… я побачив величезну мобілізацію людей та установ. Усі взялися допомагати тільки-но розгорнулася війна. Для мене усе почалося з телефонного дзвінка подруги, Євгенії Грицьку. Вона попрохала мене забрати людей з аеропорту. Додала, що в Україні потрібні медикаменти та продукти харчування, потрібна будь-яка допомога. Я не замислювався і просто почав щось робити. Ми з Даніелем та іншими друзями маємо особливі стосунки з Україною.”

У 2020 році Андрей та Даніель разом з українськими художниками організували мистецький проект: neoNlitic. Експозицію було встановлено в Чернівецькому “Вернісажі”.

Одна з робіт Андрея. Більше робіт – ТУТ.

“Бути там, зустрічатися з людьми та знаходити друзів було особливим досвідом. Тому все, що зараз відбувається, ми сприймаємо особисто. Йдеться про наших друзів серед багатьох невинних людей, яким доводиться терпіти дуже жорстоку і неправильну річ – війну” – ділиться Андрей.

З початком повномасштабної війни в Україні митці почали поширювати інформацію щодо гуманітарної допомоги у соцмережах. Це викликало неабиякий розголос серед людей.

“Усі хотіли допомогти, пожертвувати гроші чи продукти. Спершу ми були контактними людьми у Бухаресті, тож отримували багато дзвінків впродовж дня. Нам почала надходити їжа, одяг, медикаменти. Кожних 2-3 дні нова вантажівка доставляла допомогу до Сучави або Серету. У нас є контакти біля кордону з більшим пунктом збору, тому ми доставляємо туди вантажі для України.”


У своїй майстерні художники облаштувати колективний пункт допомоги. Спочатку хлопці працювали удвох, згодом сформувалася група волонтерів, що допомагали в сортуванні. Серед них – дівчина з Білорусі та дівчина з України. Допомагали також й українські біженці, що втекли до Бухаресту.

Даніель та Андрей святкують річницю своєї майстерні “Wood Be Nice”

“Зворушливо, як люди відреагували на наш заклик, усі хотіли зібрати якомога більше, щоб постачати в Україну. Це – неймовірна історія мобілізації, емоційна та дивовижна. У нас були проблеми з простором, часом, пошуком вантажівок, але все владналося.”

 

Згодом у Даніеля з’явилася ідея зробити експозицію з українськими та румунськими митцями як протест війні. У такий спосіб активісти хотіли показати світу своє ставлення щодо ситуації в Україні. Зібрати роботи українських художників хлопцям допомогла чернівчанка Ольга Поляк.

“Ми створили мистецький хаб у Бухаресті. Відкриття виставки відбулося 12 березня. До експозиції долучилося 75 митців, що так само як ми протестувати проти війни. Ми попрохали відвідувачів пожертвувати гроші на гуманітарну допомогу українцям. До того ж частину грошей з продажу робіт ми також перерахували на потреби українців”, – розповідає Андрей.

Виставка тривала до 2 квітня за підтримки галереї Celula de Arta та Carol 53.

Більше фото з виставки “BOMBE ȘI OAMENI” можна переглянути ТУТ.

 

“Я – проти війни, проти цієї жорстокої та жахливої ​​ситуації, яку зараз переживає Україна. Я не займаюся політикою, це не моя сфера, я художник, але сумна реальність і те, чим живуть люди України зараз – це жах і злочинство. Мені дуже сумно й  шкода. Я хотів би зробити більше, щоб допомогти вам. Бажаю, щоб це скоро закінчилося. Люди моєї країни вірять в те ж, що й українці. Я бажаю людям в Україні не втрачати надії! Вірити у свою міць, бути сильними і знати, що вони не самотні! Слава Україні!”, – побажав Андрей.

Скеровуємо свою безмежну вдячність румунським друзям. Їх підтримка – наша мотивація. Боротьба видається легшою, коли поруч є люди, на котрих можна покластися.

Все буде Україна!

Ніка Кричовська

Нагору