Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

І погратися, і з’їсти: у Коломиї виготовляли сирних коників

Понад 30 років Марія Петрів з села Брустури займається виробами з сиру. Сьогодні, 13 квітня, майстриня завітала до Коломиї, аби провести майстер-клас з виготовлення традиційних сирних коників.

Інформатор із задоволенням відвідав цей захід.

Перед початком майстер-класу учасники народного аматорського танцю “Сварга” презентували для гостей з інших регіонів України традиційне чоловіче та жіноче вбрання Гуцульщини та Покуття минулих століть.

Марія Петрів розповіла, що на Косівщині коники з сиру є невід’ємним атрибутом великоднього кошика. Такі смаколики є цілком їстівними.

Вправні майстрині виготовляють коників із гуцулами-вершниками. Адже існує легенда, що коли на полонині відігрівали сир, один шматочок впав у казан з гарячою водою та розплавився. Гуцул вирішив зробити гостинець для своєї жінки. Зліпив з розплавленого сиру калачик, а потім коника. Жінці сподобався такий подарунок. Відтоді гуцулки роблять сирних коників вдома. Їх також засушують і сирні вироби можуть простояти багато років.

Для виготовлення коників потрібен сир із коров’ячого молока. Марія Петрів готує його вдома за спеціальною технологію. Ті, хто хоче спробувати такий гуцульський промисел, можуть придбати готовий сир та виготовити коників власноруч.

Як створюються фігурки – дивіться у нашому відео.

Також ми розповідали про майстер-класу із розпису писанки.

Ольга Пукавчук

Нагору