Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Економна грядка: більше урожаю з маленької площі

Кожен ґазда і ґаздиня хочуть мати вдячний урожай. А тому часто шукають способі, що більш оптимально використовувати земельну ділянку. То як можна мудро ущільнити овочі на городі? Які культури сумісні? Як організувати конвеєр на грядці? Всі ці питання можна вирішити, застосовуючи змішані посадки овочів.

Інформатор радо поділиться з вами секретами успіху змішаних грядок.

Повторні і ущільнені посіви

Ущільнені посіви овочевих культур застосовуються з давніх-давен. Так, більш інтенсивно використовується корисна площа, адже вона – найбільш родюча і пухка. Туди ми не шкодуємо мульчу, поливаємо всілякими настоями, і звичайно, збагачуємо ґрунт компостом і сидератами. Ущільнені посадки дуже часто застосовуються в практиці природного землеробства.

 

Адже сидерати і органічна мульча не тільки удобрюють ґрунт, але і оздоровлюють мікрофлору — немає сильно виражених захворювань і шкідників. Одна з умов, яку потрібно враховувати при ущільненні посівів — це особливості вегетативного розвитку суміщених культур. За короткий вегетаційний період (30-45 днів) встигають вирости такі культури як кріп, салат, шпинат, редис, рукола, цибуля. Кресс салат росте ще швидше.

Суміщені посадки овочевих культур

Середній період розвитку у таких культур, як рання капуста, часник, цибуля — вони йдуть з грядки до кінця липня-початку серпня. Осінній період збору у таких овочів як пізня капуста, морква, столовий буряк. Ну, і томати, перець і баклажани з грядки йдуть пізно. Повторні посіви овочевих культур, в основному відносяться до культур з короткою і рідше середньою вегетацією. Так, після відходу з грядки салату, на його місце можна висадити підрощенну капусту. До цього моменту вона вже не буде заважати раніше висадженим огіркам, які піднімуться по шпалері.

А після збирання часнику, на його місце можна висадити китайську капусту. Це скоростигла культура, і до морозів з неї постійно можна зривати соковиті листочки для свіжих салатів. Змішані посадки іноді виходять дуже виразними.

Сумісність рослин на городі

Поєднання посадок овочів дуже ефективне, якщо підібрати основним культурам хороших компаньйонів. Адже рослини можуть пригнічувати один одного, або навпаки, стимулювати зростання, розвиток, і навіть захист від шкідників. Помічено, що при ущільненні картоплі квасолею значно зменшується шкода від колорадського жука.

Ущільнення капусти чорнобривцями знижує ризик нападу метелика-білявки. Але і тут потрібно дотримуватися розумного балансу — занадто велика кількість чорнобривців буде не допомагати капусті, а пригнічувати її.

Властивість виділяти органічні сполуки, які гальмують або пригнічують розвиток інших називають ефектом алелопатії. Але як не стараються вивчити і систематизувати це явище, достовірних даних отримати неможливо — надто багато чинників впливає на рослину в процесі вегетації. Ділянки у всіх різні: температурний режим, вологість, освітлення, переважання вітрів, ґрунтовий склад та інше. Тому вдалі комбінації в одних умовах можуть зовсім інакше «спрацювати» в інших.

Треба брати такі рішення на замітку і коригувати «суміщення» вже на своїх грядках. При розміщенні рослин на грядці можна враховувати не тільки сумісність овочів між собою, а й вкраплять декоративні та пряні трави. Тоді город стане не тільки корисним, але і красивим.

Сумісність рослин при посадці:

горох — баклажани, кукурудза, календула, огірок, морква;

суниця — салат, чорнобривці, квасоля, часник, шпинат;

капуста білокачанна — цибуля, буряк, селера, кріп, чорнобривці;

кольрабі — цибуля, салат, буряк, огірок;

цибуля — морква, буряк, томат, селера, чабер;

морква — горох, цибуля, салат, томат, шавлія;

огірок — горох, редис, квасоля, капуста, перець;

перець — огірок, салат, квасолю;

салат — морква, огірок, редис, суниця;

томат — петрушка, квасоля, календула, настурція, базилік;

квасоля — баклажани, томати, картопля, суниця, огірок.

Не уживаються між собою картопля і огірки, квасоля і цибуля, суниця і капуста.

Морква «не любить» все зонтичне — кріп, селера, петрушку.

Фенхель — взагалі вреднючка, і його краще висаджувати в діжках.

Змішані посадки овочів на грядці Про вдалий «дует» моркви і цибулі знають мало не школярі.

Окремо посаджена цибуля з 1 кв.м в наших умовах дає приблизно 2,5 кг, а морква близько 6 кг з такої ж площі. А коли вони ростуть разом, з цієї ж площі грядки ми збираємо 9 кг овочів! Вони захищають одне одного від шкідників, тому ефективність використання площі збільшується вдвічі. Читайте також: Які шкідники нападають на моркву?

 

І звичайно, змішані посадки овочів на городі потрібно групувати з урахуванням висоти рослин, забезпечувати ярусність посадок. А також спостерігати за ростом — ростуть вони по-різному, одні швидко набирають зелену масу, інші повільно. Ущільнювачі краще висаджувати менші за висотою, ніж основні культури. Ярусність створює сприятливі умови для коренів, і в цілому краще використовується сонячна енергія.

Поєднані посадки овочевих культур доцільно розміщувати на стаціонарних грядках. Ґрунт в них кожен сезон не перекопується, його структура щорічно поліпшується за рахунок відмирання коренів овочів, квітів та сидеритів. Різні культури зменшують ґрунтовтому, і працювати на таких грядках значно легше, ніж на традиційному городі.

 

Нагору