Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

“Виривати дітей, які були викрадені”: в Україні спростили процедуру встановлення опіки над депортованими дітьми, аби повернути їх додому

Більше 567 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. При цьому 205 дітей загинуло та більше 362 поранено – інформація, котру подав офіс Генерального прокурора. Зі слів Людмили Денісової 120 тисяч дітей було викрадено та примусово депортовано до росії.

Днями під час телеефіру з цього приводу висловилася Марина Лазебна – міністерка соціальної політики України. Мова йшла зокрема й про спрощені процедури встановлення опіки над дітьми. Інформатор зафіксував основні тези Лазебної.

Передовсім нагадаємо, що у росії хочуть внести зміни до законодавства, щоб спростити процедуру усиновлення депортованих українських дітей.

Ось що про це каже Лазебна:

“Ми спростили і встановили порядок тимчасового влаштування дітей. 884 дитини ми вже влаштували в родини, це і прийомні сім’ї і патронатні вихователі”, – розповіла міністерка.

Цими питаннями наразі займається створений урядом Координаційний штаб захисту прав дітей під час війни.

“Ми повністю спростили порядок влаштування дітей сиріт та тих, що втратили батьківську опіку. Йдеться про заочне надання статусу дитини сироти, чи дитини, що позбавлена батьківської опіки тоді, коли ми не знаємо точного місцезнаходження батьків, але ми знаємо, що є родичі, опікуни. За місцем перебування такого родича ми призначаємо їм опіку над дитиною. Фактично ми визначаємо законних представників цих дітей і таким чином маємо шанс вимагати повернення дітей, які перебувають на території росії, за кордоном чи навіть в полоні”, – продовжила Марина Лазебна.

Також міністерка соцполітики зазначила, що такі злочини рф позиціонуються як “кіднепінг” (з англ. – викрадення). Відтак відповідні документи з фіксацією незаконного вивезення дітей уповноважені особи Координаційному штабу вже передали до міжнародного суду в Гаагу та комітет ООН з прав дитини.

“Це для нас також важливий шлях, метод, механізм для того, щоб виривати тих дітей, які просто були викрадені. На цих майданчиках ми заявляємо про те, що українських дітей викрадають, вивозять попри все міжнародне гуманітарне право”, – підсумувала міністерка.

 

Нагору