Нині “чистий” четвер. За традицією цього дня позбувалися мотлоху з неспокійних голівоньок та хат. Наступної днини, у “жалобну” п’ятницю, дівчата розпускали випуцувані коси як символ туги за померлими. Зранечку натщесерце люди йшли до церкви цілувати Розп’яття Христа. По службі бралися до снідання та підготовки до свята. Дехто зачинав голодний піст, а відтак впродовж трьох діб до Великодня не брав ні кавальчика до рота. У п’ятничку хати шарілися запаленими печами, що в них підростали паски. Не було чутно ані музики, ані лайки. На стіл стелилися домоткані полотна, на них викладалися свіжоспечені рум’яні здоби. Пахощі закрадалися у кожен закамарок дому, а винахідливі ґаздині, що полюбляли прянощі, додавали до тіста цинамону, аби цікавські сусідки нюшкували довкола хати. Кожен був на своєму місці, а від того – щасливий.
Інформатор бажає вам приємного передвеликоднього клопоту та ділиться рецептом галицької кулінарки Дарії Цвек.
Цікавий факт: світ ділиться на тих, хто полюбляє родзинки в пасці і тих, хто їх виколупує. Вдатного вам Великодня!