Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Народження писанки | Відео майстер-клас

Писанка. Для мешканців Коломиї це слово набуло особливого значення. У більшості коломиян воно асоціюється із рідним краєм, домівкою та родиною. Писанка відома по всьому світу. Але саме українці зуміли перетворити писанкарство на справжнє мистецтво. Традиція виготовлення великодніх писанок є дуже давною. Християни вважають, що розписане яйце – знак вічного життя. Тому вона стала символом великодньої радості. Також розфарбовані власноруч яйця − є сильним оберегом. Даруючи близьким писанку, ми бажаємо їм здоров’я, щастя, доброї вдачі. Журналісти Інформатора спробували опанувати мистецтво писанкарства. Для цього ми запросили в гості коломийську майстриню Ірину Боледзюк.

Твори талановитої писанкарки Ірини вирізняється своїм унікальним стилем. Її роботи зберігаються у колекціях як за кордоном, так і в Україні.

Пані Ірина ще у дитинстві перейняла мистецтво писанкового розпису від своєї мами – Марії Боледзюк, яка винайшла метод консервації писанки, що згодом дало поштовх для відкриття Музею писанкового розпису. Винайденим методом тепер відреставровано всі писанки, які зберігаються в музейній збірці, зокрема і понад сто авторства Марії Боледзюк.

Писанкарка Ірина під час майстер-класу розкриває таємниці створення однієї з візитівок Коломиї. Пропонуємо зберегти відео та спробувати у майбутньому написати свою унікальну писанку.

Для розпису писанки потрібно підготувати: яйця, писачок, віск, олівець, серветки, барвники та ємності для них, оцет і ложку.

Інформатор бажає всім гарних, світлих та мирних свят!

Ольга Пукавчук

Нагору