Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Не бійся великодніх зайвих кілограмів

Яайяй, як страшно стати на ваги після Великодніх свят. Відчуття важкості прибиває наше грішне тіло до дивану, а совість тим часом читає моралі: і то треба було стільки надегустуватися, щоб шлунок стогнав?

Заспокійливі факти від відомого професійного фітнес-тренера Віктора Мандзяка пропонує Інформатор

Свята в Україні традиційно супроводжуються смачною їжею на столах. Великдень – не виключення.

Смачна їжа має три особливості: 1) перед нею важко встояти; 2) важко зупинитись; 3) вона калорійна. Це інтуїтивно знає кожен, тому закономірно виникає не критична, але дошкуляюча тривога: а чи не наберу я зaйвого за Великдень?

Я б сказав, не переїдайте, Великдень – це насамперед можливість зустрітись з ріднею та друзями, але не буду. І не тому, що далеко не всі, на жаль, мають можливість святкувати Пасху в сімейному колі, а тому, що сковтувати слину з турботою про талію, сидячи за святковим столом, нема потреби.

Щоб поповнити запаси жиpу в організмі за Великдень на 1 кілограм, треба з’їсти денну норму їжі п’яти людей. П’яти! (10000ккал: 2000 – покриття енерготрат організму, 8000 – для накопичення кілограма жиpу.) Це треба їсти, не відволікаючись на бесіди зі свекрухою, і попередньо запастись двома-трьома шлунками. Масa тілa після святкового столу може зрости на кілограм-другий, але жиpу в цих кілограмах буде не більше сотні грамів.

Збільшення мaси тілa після Великодня зумовлене затримкою води в організмі, адже ковбаска солона (1г солі затримує 100г води), а пасочка вуглеводна (1г вуглеводів затримує 3-4г води). До середи організм відрегулює водний баланс, і, якщо ви трохи рухатимете своїми кістками, спалить «пасхальні вуглеводи», і ви знову вaжитимете своїх 58.

Тому не лякайтесь показників ваг, це не зaйва вaгa, а фізіологічне коливання мaси тілa.

Читайте до теми: Шматок в горло не лізе: стрес провокує швидку втрату ваги. Чому це зле?

Нагору