Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Важливі поради хворим з патологією щитоподібної залози

Тим, хто має проблеми із щитоподібною залозою, через війну доступ до потрібних препаратів може бути обмежений.

Інформатор публікує цінні поради пацієнтам з патологією щитоподібної залози від ендокринолога, кандидата медичних наук – Олени Добровинської.

Вузлова патологія (вузловий зоб) щитоподібної залози

При цій патології порушень гормонального фону людини найчастіше не відзначається. Тому, всі питання щодо подальшого ведення пацієнтів, у яких виявлено вузли на щитоподібній залозі, не є ургентними. Безумовно, до них обов`язково повернуться та будуть спостерігати перебіг захворювання у динаміці, коли це стане можливим – у мирний час.

Безперервність лікування

Тиреотоксикоз

Ця патологія, безперечно, потребує медикаментозної антитиреоїдної терапії. Тому, необхідно продовжувати прийом препаратів тиреостатиків – тирозол, або еспа-карб, або мерказоліл.

Якщо ви бачите, що запасів вистачить всього на декілька днів, можна незначуще, але знизити добову дозу на 5-10 мг проти вихідної дози, тієї, що пацієнтові була призначена лікарем, і яку людина приймала останнім часом. Так, можна трохи розтягнути залишки препарату, аби виграти час на пошуки ліків у аптеках.

Гіпотиреоз

При гіпотиреозі необхідно постійно приймати замісну гормональну терапію Еутирокс або Л-тироксин.

Якщо є запас цих лікарських засобів, то можна трохи перестрахуватися – знизити добову дозу на 12, 5 – 25 мкг. Таке зниження дозування не спровокує погіршення самопочуття пацієнта, не призведе до декомпенсації, натомість ви будете спокійнішими, відносно забезпечення безперервності терапії.

Таким чином запасів вистачить на довше, тож, буде час знайти препарат в аптеках або у волонтерів.

Навіть, якщо Левотироксин закінчився, панікувати не потрібно, тому що погіршення стану без лікування розпочинається за 2-3 тижні і у вас знову ж є час для пошуків препарату.

Аутоімунний тиреоїдит без порушення функції щитоподібної залози

Дуже часто призначають препарати селену, що, безумовно, є доцільним. Але в умовах війни придбати їх в аптеці складно, адже вони не належать до життєво необхідних лікарських засобів.

Тож, пацієнти часто запитують, чи не позначиться перерва у прийманні селену на перебігу їхнього захворювання, чи не погіршить це загального стану здоров`я і не призведе до наростання симптоматики тощо. Лікар заспокоює, що немає жодних підстав вважати це критичною обставиною. Натомість, коли ми переможемо, ендокринолог наполягатиме на прийомі селену пацієнтами з аутоімунним тиреоїдитом.

Збережіть своє здоров`я усіма можливими способами! Всі ми потрібні нашій країні і один одному!

Джерело: SIM. Медицина

Нагору