Інформатор Коломия

ГРОШІ

Як отримати декретні під час війни

Жінки, що готуються стати мамами мають праву на отримання допомоги по вагітності та пологах. Якщо роботодавець не зміг опрацювати лікарняний листок та подати заяву-розрахунок  у зв’язку з бойовими діями за місцем їх розташування, працівниця може самостійно звернутись до Фонду соцстрахування.

Пише Інформатор.

Тривалість відпустки декретної відпустки обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів (140 календарних днів – у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів, жінкам, віднесеним до 1-4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога виплачується за 180 календарних днів).

Однак розмір допомоги залежить від статусу жінки:

  • для працюючих жінок;
  • жінок-підприємців;
  • не застрахованих жінок.

Допомогу по вагітності та пологах мають виплатити за місцем роботи, у випадку якщо у жінки є декілька місць роботи, вона має право на допомогу і за місцем роботи по сумісництву.

Жінкам, які не застраховані в системі соцстрахування допомога призначається і виплачується органами соціального захисту населення за місцем проживання.

Жінки-підприємці мають право звернутися безпосередньо до територіальних органів Фонду соціального страхування України.

Якщо у зв’язку з війною роботодавець не може подбати про соціальну допомогу для жінки, вона може зробити це самотужки.

Як діяти не застрахованим жінкам? Вони мають звернутись до відділення Фонду – за місцем тимчасового перебування внаслідок евакуації, за місцем реєстрації тощо.

Для призначення матеріального забезпечення застраховані особи мають мати при собі паперовий листок непрацездатності або е-лікарняний. Також варто підготувати копії паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, реєстраційного номера облікової картки платника податків. За наявності також подаються інші документи, передбачені у Порядку. Довідка про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи в цьому випадку не вимагається.

У Коломиї за допомогою можна звернутися до відділення, що за адресою вул. Міцкевича, 8.

 

Джерело

Нагору