Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

43% українців повертатимуться додому вже після війни – опитування

20% громадян України покинули свої домівки через війну, 32% – працюють у звичному режимі, а 56% українців хочуть садити свій город. Українців опитали щодо їх повернення додому, роботи, мобілізації та вирощування врожаю.

Інформатор ділиться результатами опитування від Соціологічної групи “Рейтинг”.

Докладніше дивіться у інфографіці від Інформатор Гроші.

СКІЛЬКИ ЛЮДЕЙ ПЛАНУЄ ПОВЕРНУТИСЯ ДОДОМУ ТА КОЛИ

20% дорослого населення України наголосили, що їм довелося змінити місце проживання (ця цифра відповідає показнику середини березня). Більше тих, хто змушений виїхати, у східних регіонах (58%) та серед молоді (33%).

З початку квітня поменшало тих, хто планує повертатися додому найближчим часом (з 29% до 22%). Натомість побільшало тих, хто хотів би повернутися, але трохи пізніше (з 24% до 31%). Майже не змінилася кількість тих, хто має намір повернутись додому, але після війни (43%). А 3% українців повертатись назад не планують.

СКІЛЬКИ УКРАЇНЦІВ МАЮТЬ РОБОТУ

Поступова зростає кількість українців, які повертаються до роботи. Серед тих, хто мав роботу до війни, продовжують працювати 59% (у березні таких було 46%).

Зросла кількість працюючих у звичному режимі (з 23% до 32%). 24% працюють частково чи віддалено, а 3% – почали працювати на новій роботі. Найбільше тих, хто зараз працює серед жителів західних та центральних областей (близько 60%).

Серед мешканців південних регіонів працюють 52%, східних областей – близько 40%. Поступове відновлення зайнятості спостерігається в центрі (61% працюють), на півдні та на сході. На заході з початку квітня ситуація з роботою стабілізувалася (там зараз працюють 69% людей).

39% українців із тих, хто мав роботу до війни, досі не мають роботи (у березні було 53%, на початку квітня – 41%). Тобто, поступово люди повертаються до роботи.

Понад половина опитаних українців (54%), які втратили роботу на час війни, вірять, що зможуть повернутися на колишнє місце роботи. 40% – не вірять. Найбільше тих, хто не вірить, що повернеться на колишню роботу серед жителів сіл (54%), старшої вікової групи серед опитаних (51%) та жінок (51%).

Дві третини (66%) опитаних, котрі втратили роботу внаслідок війни, готові змінити місце роботи. 32% не готові.

58% опитаних не проти перекваліфікуватися на іншу професію (41% проти цього), а 49% готові працювати в іншому регіоні країни (50% не готові). Більше тих, хто готовий змінити свою професію (60%) та місце роботи (75%) серед мешканців східних областей.

70% українців підтримують можливу мобілізацію чоловіків призовного віку певних професій для відновлення країни, замість служби в армії. Чи не підтримують – 6%. Найчастіше на підтримку такої ініціативи виступають старші опитані (74%), відносно менше – молодь (63%).

СКІЛЬКИ УКРАЇНЦІВ НА ГОРОДАХ САДИТИМУТЬ РОСЛИНИ

55% чули про ініціативу «Сади перемоги» (28% – багато чули, 27% – щось чули). 45% нічого не знають про це. 82% позитивно ставляться до такої ідеї. Ця програма закликає українців вирощувати врожай на всіх доступних земельних ділянках з метою зменшення імпорту продуктів, овочів та фруктів із інших країн.

56% опитаних зазначили, що вони мають земельну ділянку і планують садити город цього року, ще 9% – не мають власної землі, але також планують садити у родичів, знайомих.

Лише 8% зазначили, що вони мають город, але саджати нічого не будуть. Ще в чверті (26%) немає ділянки, де можна щось посадити. Більше тих, хто садитиме городи, серед жителів заходу (67%) та центру (61%) країни. Серед сільських мешканців таких 83%, мешканців малих міст – 65%, обласних центрів – 50%.

Опитано 1000 осіб за телефоном. В опитуванні пропорційно представлені жителі України старше 18 років за віком, статтю, типом населених пунктів у всіх регіонах, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Термін проведення – 26 квітня.

Нагору