Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Був диспансер – став шелтер для переселенців

Кілька років тому за це приміщення на вул. Франка розпалилися серйозні суперечки. Але сьогодні відійшли на третій план і бізнес, і політична, і конфесійна приналежність. Громадськість Коломиї об’єдналися навколо суспільної потреби створити нормальні умови для проживання переселенців. Відтак у квітні в Коломиї запрацювало два шелтери у приміщеннях колишніх диспансерів. Перший – на вул. Гетьманській (тубдиспансер), другий – на вул. Франка (шкірвендиспансер).

Як у колишніх медустановах облаштовують житло – дізнавався Інформатор.

Ірина Трачук та о. Міхал обговорюють поселення у шелтер

Від березня в приміщенні колишнього шкірвендиспансеру – метушня. Міська рада вкупі з римо-католицькою парафією взялася до ремонтів, щоб розмістити в цих стінах новоприбулих цивільних українців з гарячих точок. До цього кілька років поспіль диспансер стояв пусткою. Вщухли дебати довкола того, кому воно відійде: чи буде продане з молотка, чи повернеться у власність римо-католицької конфесії, а чи таки віддадуть під Музей ложки…

Війна розпорядилась інакше.

Тут розмістять 60 осіб, 15 з яких – діти

Готувати житлові кімнати для переселенців довелося навіть не з нуля: спершу із занедбаної, частково розкраденої будівлі вивезли 5 камазів побутового сміття, а тоді взялися до відновлення електропроводу і ремонтів стін.

Міська рада закупила частину будівельних матеріалів – клеї, плитку та ін. Загалом з міського бюджету на відновлення будівлі витратили біля 100 тис грн. Опіку над обома шелтерами (на вул. Гетьманській і на вул.Франка) від міської ради взяла на себе Ірина Трачук,

Але левову частку допомоги надала римо-католицька громада. З рідного Радома, що під Варшавою, ксьондзу Міхалу надійшла 2 фури гуманітарної допомога від польського “Карітасу”.

Ремонт проводять майстри-волонтери з числа прихожан костелу, самих переселенців та інших небайдужих.

Кабінети диспансеру перелаштували під житлові кімнати, завершуються ремонтні роботи в кухні та санвузлах. На першому поверсі будівлі на малят чекає кімната дозвілля. На другому – каплиця з вітражами.

“Адже після того, що довелося пережити-побачити вимушеним переселенцям не зайве буде відновитися на самоті з Богом,” – каже отець Міхал, керівник римо-католицької парафії в Коломиї.

30 квітня у новостворений шелтер на вул. Франка заїдуть перші мешканці. Всі кімнати будівлі вже розписані за сім’ями, які опинились в Коломиї, рятуючись від жахів війни.

Що було до…

Дуже стисло історію будинку переповів отець Міхал. За його словами, у костелі зберігаються документи часів Австро-Угорської імперії, які підтверджують право власності римо-католицької парафії на цей будинок. В 1946 році з цієї будівлі було вигнано отців-єзуїтів і відразу облаштовано пологовий. Потім пологові зали перенесли до нової будівлі, а тут створили дермато-венерологічний диспансер. Після ліквідації диспансеру останні три роки це приміщення стояло пусткою.

“Наша парафія зверталась до влади міста, щоб повернути цю будівлю, –  розповідає о. Міхал. – Ми хотіли організувати тут молодіжний християнський центр та конференц-зал. Владика Едуард підтримав нас у цьому намірі. Та наразі ми молимось за повернення до мирного життя і відкладаємо всі плани, щоб допомогти тим, хто цього нині потребує”.

 

Наталка Сандецька

 

.

Нагору