Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Джавеліни для України

Сполучені Штати Америки передадуть Україні 5000 протитанкових ракет комплексу Javelin.

Пише Інформатор, посилаючись на Мілітарний. 

Протитанкова зброя в Україну буде доставлена до п’ятниці, 6 травня. Про це під час брифінгу повідомив прессекретар Пентагону Джон Кірбі.

Що таке Джавелін

FGM-148 “Джавелін” (англ. FGM-148 Javelin — “дротик”, “спис”) — американський переносний протитанковий ракетний комплекс (ПТРК). Його головне призначення — вражати наземну бронетехніку, а також вертольоти чи безпілотники. Розробляється ця зброя із 1986 року компанією «Javelin Joint Venture». На озброєнні американської армії перебуває із 1996 року. Добре зарекомендувала себе під час війни в Іраці. на відміну від багатьох інших розробок, “джавеліни” постачають на експорт.

Ціна такого суперефективного причандалля сягає 50 тис. $.

“Javelin” оснащено інфрачервоною головкою самонаведення (ІЧ ГСН). Вона дає змогу обстрілювати техніку супротивника за принципом “вистрілив-забув”. Після пострілу ракета сама розкриває аеродинамічні крила, наводиться на ціль та рушає до неї, поки оператор може одразу переміститися в укриття чи змінити позицію. Крім того, система так званого “м’якого пуску” дає змогу військовим стріляти по танкам чи гелікоптерам із закритих приміщень. Аналогічного комплексу на озброєнні у терористичних угруповань та армії країни-агресора на Сході немає.

Хай начуваються, бо все буде Україна!

Нагору