Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

На Прикарпатті вдарять заморозки: як вберегти рослини

Погода у Коломиї 25 листопада

5 та 6 травня майже по всій території України вночі очікуються заморозки 0-3°. За даними Гідрометцентру, мінусова температура не омине й Івано-Франківську область. Раптовий мороз може згубно позначитися, в першу чергу, на висадженій розсаді, квітах та плодових деревах. Але надія захистити рослини від заморозків є.

Як це зробити – розповість Інформатор.

Аби не залишися без врожаю, існує кілька методів убезпечення саду та городу від короткочасних морозів.

Дощування та полив

Один з найдієвіших способів боротьби з заморозком – це дощування. Тобто полив рослин зі шланга з дрібним розпилювачем. Особливо добре дощування працює на плодових деревах, кущах і на полуниці.

Здавалося б, як обливання рослин холодною водою може захистити від заморозку? Проте це факт. Справа в тому, що при замерзанні вода починає випаровуватися і виділяє тепло. Це тепло трохи підвищує температуру навколишнього повітря, і якраз це “трохи” допомагає рослинам вижити, а нам – зберегти урожай. При цьому самі рослини зовні можуть покритися льодом, але рідини всередині клітин все одно не замерзнуть. Не дивно, що така техніка дощування отримала назву “крижаний панцир”.

Технологія така: пізно ввечері, коли температура вже опуститься до 0°С, рослини необхідно дуже добре облити водою, як то кажуть, “з голови до п’ят”.

О третій годині ночі бажано виконати цю процедуру ще раз. Поливати потрібно довго і багато. Тому дощування дуже зручне тим, у кого по ділянці встановлені поливалки-розбризкувачі.

А коли поливалок немає, навіть звичайний дрібнодисперсний полив шлангом напередодні заморозку – це краще, ніж нічого. Оскільки щільна зволожена земля остигає повільніше, ніж пухка і суха.

Дощування можна з успіхом застосовувати при заморозках до -5°С.

Задимлення

Старий, можна сказати, століттями перевірений спосіб захищати квітучі сади від морозів – це розводити димлячі багаття по периметру. Сусіди Вам спасибі не скажуть, проте не розповісти про цю техніку не можна.

Отже, завдання садівника розташувати багаття по всій ділянці так, щоб дим від них огортав плодові дерева по максимуму. На кожну сотку знадобиться по багаттю в 1,5 метра діаметром і 40-60 сантиметрів у висоту. Нижнім шаром майбутнього багаття служать сухі дрова, гілки, папір. Потім до потрібної висоти насипають вологу тирсу, наполовину перепріле листя, свіжу траву, сире дерево, бадилля, бур’яни. Всю споруда зверху присипають землею, залишаючи в центрі вихід для диму.

Потрібно пам’ятати, що багаття не має горіти, а тліти і добре диміти. В такому випадку городник не буде спати всю ніч: потрібно стежити за станом багать, підкладати паливо, тощо.

Набагато простіше (але дорожче) використовувати замість багать димові шашки.

Обігрів

Цей варіант теж зазвичай застосовується в саду. Дерева просто-напросто обігрівають за допомогою грубки-буржуйки. Грубку ставлять поруч з деревом, але так, щоб випадково не спалити і не обпалити гілки, і затоплюють. Таким способом можна врятувати цвіт при серйозному похолоданні, до -5°С.

Правда, грубки (якщо вона взагалі є) на всі дерева не вистачить. Але, наприклад, заради абрикоса або груші, яку дуже хочеться зберегти, можна постаратися.

Укриття

Найпопулярніший метод порятунку від низьких температур – укриття посівів плівкою, агроволокном, тканиною, папером, ялиновим гіллям і т. п.
Зазвичай над грядками встановлюють дуги на відстані п’ятдесяти сантиметрів одна від одної. Дуги робляться з товстого дроту, металопластикових труб або навіть вербових гілок.

На дуги натягують плівку, спанбонд або старі простирадла, іноді в кілька шарів. У більшості випадків спанбонд щільністю 60 г/кв. метр – ідеальний варіант, оскільки під ним можна залишити грядку на кілька днів. Матеріал пропускає світло і не дозволяє волозі швидко випаровуватися.

Невеликі рослини або розсаду накривають обрізаними пластиковими пляшками. Тим самим створюють для кожної рослини свій міні-парничок. Замість пляшок підійдуть паперові або пластикові пакети, картонні коробки, відра, скляні банки.

Мульчування

Мульча (солома, скошена трава, тирса, хвоя, лушпиння від насіння) затримує тепло в грунті і захищає кореневу систему рослин. Від загиблих квіток і зав’язей вона, зрозуміло, не врятує. Але в якості додаткової міри не завадить. Відчутний ефект від мульчування може бути в теплиці.

Маленькі рослини (наприклад, суничні кущі) можна засипати мульчею цілком. Правда, вранці доведеться їх обережно відкопувати, щоб не пошкодити стебла і листя. Виняток-картопляні сходи. Їх взагалі можна перед заморозком підгорнути землею і не переживати – пагони самі проб’ють собі дорогу наверх.

Джерело: Сад та город

Ольга Пукавчук

Нагору