Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Несподівана знахідка на подвір’ї коломиянки

Читачка Інформатора звернулась до редакції з проханням розібратись, що за павуки поселились в неї на подвір’ї. Колір малят павучихи лякав її схожістю до отруйної аргіопи.

Інформатор дослідив, що насправді це кубельце належить безпечним хрестовикам.

Нині в світі налічується більше однієї тисячі видів цих павуків. Вони можуть мешкати будь-де. Хрестовики зустрічаються на території всієї європейської частини. В Україні ж найпоширенішим видом є дубовий павук-хрестовик. Зазвичай вони поселяються в кроні дерева або між гілками.

Хрестовики є крихітними павучками. Відрізнити цього павука від інших можна по округлому черевці та малюнку у вигляді хреста  у його верхній частині.

Життя павуків-хрестовиків є коротким, на відміну від других представників цього класу. Самці живуть до трьох місяців і гинуть одразу після спарювання, а самки – як тільки сплетуть кокон з павутини для своїх “дітей”. В коконі може налічуватись від 300 до 800 яєць, які мають бурштинове забарвлення.

Здоров’ю та життю людини хрестовики, в більшості випадків, зовсім не загрожують. Лише у людей з алергією, токсин здатний викликати почуття сильного печіння або локальне омертвіння тканин. Відомо, що отрута цих павуків супроводжується слабким болем, який швидко проходять.

Нещодавно ми публікували, що робити алергетикам в травні.

Ольга Пукавчук

Нагору