Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як коломийський “Сокіл” перетворюється на Фенікса

Довкола будинку “Сокола”, що на вул. Петлюри,11, сперечалися десятки експертів, сюди приїздили офіційні представник Польщі, запрошені архітектори, інші фахівці. Говорили, радились і… тиша. В певний час здавалося, що ось так – просто на наших очах – історична будівля розчиниться десятиліттях байдужості. Але ж ні. Будинок вистояв і вже завтра – 8 травня- відчинить свої двері для концерту щойно створеної Малої філармонії в Коломиї.

Інформатор забіг на мить, щоб зафіксувати світлини до відкриття й розпитати, чи встигають волонтери “Соколу” відновити залу до концерту.

Питання реставрації колишнього будинку польського товариства “Сокіл” вже добре десятиліття над Коломию. Після тривалих переговорів з польською стороною щодо того, аби зберегти цю пам’ятку архітектури то виринало в інформаційному просторі, то знову відкладалося в часі на невідомий термін.

Врешті справа зрушилася з мертвої точки: три роки тому на замовлення міськради Коломиї львівський приватний підприємець виготовив проектно-кошторисну документацію.

Читайте до теми: Сторінка з історії Коломиї | Холера, диліжанс, ярмарки, поштмейстер і перший меценат.

На той час вартість реставрації сягала 17 мільйонів гривень. Ясна річ, ця сума непосильна для міського бюджету Коломиї. Зрештою, знайшли частину фінансування і вирішили реставрувати хоча б саму вежу. Для цього довелось демонтувати фахверк, який був на вежі. Для його відновлення потрібні спеціальні кахелини. Зараз фахверк зберігається на території КП “Полігону Екології”. Натомість виготовили новий – кований.

Також згідно проекту будинку “Соколу” мають здійснити реставрацію даху – перекрити його керамічною автентичної черепицею. Таку черепицю виготовляють у Львові.

Трохи деталей

Будівля колишнього польського гімнастичного товариства “Сокіл” зведена наприкінці ХІХ століття і виконана у закопанському стилі .

Задум був втілений одним із найбільш відомих архітекторів Галичини Іваном Левинським на внески членів товариства.

Будівля польських соколів є одною з найвиразніших споруд Коломиї і єдиним прикладом закопанського стилю у Коломиї.

Історично “Сокіл” був задуманий як місце, де матимуть змогу працювати громадські організації культурного, виховного, спортивного, патріотичного спрямування.

Будинок належить до пам’яток архітектури місцевого значення. Та коломийське управління культури працює над тим, щоб цей “Сокіл” отримав протекцію держави й перейшов у ряд пам’яток архітектури національного значення. Адже тільки цей статус дозволить отримати відповідне фінансування на реставрацію.

За це літо, за словами в.о. начальника управління культури і туризму Мар’яна Кодіна, Коломия має здійснити ряд заходів для того, щоб підготувати приміщення до реставраційних робіт. Тому-то до справи взялися одразу після Великодня.

Читайте також: Сторінка з історії Коломиї | Отець Людвік Песак в часи ІІ світової рятував євреїв від окупантів

Що зараз

Війна поставила три крапки після всіх грандіозних планів. Тому вирішили виходити з того, що є: за кошти з міського бюджету та міської цільової програми підтримки пам’яток архітектури спільно з Управлінням культури у туризму Коломийської міськради витратили біля 100 000 грн на відкриття “Соколу”.

Роботи з підготовки залу до відкриття розпочалася третього дня Великодніх свят 27-го квітня 2022 року

Для цього довелося очистити горище й кімнати будівлі від побутового сміття та непотребу, яке наскладалось тут за десятиліття пустки. Відтак силами КП “Полігон Екологія” з “Соколу” вивезли на звалище 10 КАМазів відходів.

До теми: У Коломийському “Соколі” відбудеться благодійний концерт за участі малої філармонії

Потім взялися до гідроізоляції підлоги. У концертній залі вона вистелена паркетною дошкою і зберіглась незле, а от в бічних кімнатах довелося залити нові стяжки зі спеціальним сольовим розчином, щоб зупинити плісняву і грибок.

Понад три тижні активісти безкоштовно прибирали завали, заливали підлоги, винесли тони непотребу, змітали павутини, вичищали закути, мели й мили.

Довелось замінити частину стічних систем, засклити розбиті вікна і двері. Заново протягнути світло й відремонтувати систему водовідведення. Власними силами демонтували небезпечні конструкції на сцені залу, укріпили балки піддашшя, яке затікало.

Перелік великий, і здається що 100000 грн – недостатня сума для такого об’єму роботи.

Проте все це стало реальним завдяки безоплатній роботі волонтерів, серед яких – працівники культури, вчителі, активісти Молодіжної ради. А ще –  десятків волонтерів-митців: оперні співаки, фотографи, музиканти, режисери, художники. Значна частина активістів “Соколу” – переселенці.

“Управління культури дякує небайдужим українцям, завдяки чиїй праці “Сокіл” знову отримав шанс відродитися, – Мар’яна Кодіна. – Всіх не перечислю, бо боюсь когось пропустити. Але це всі ті, хто з перших днів війні волонтерить в спільності “Коломия культурна, волонтерська”: вокаліст, оперний співак Микола Губчук з дружиною Катею, подружжя Михайлюків – Юра і Юля, режисер Юрій Мойсеєнко, Олександр Решетніков, саксофоніст Сашко Форкушак, фотограф Василь Іваночко, Петро Машталлер… Список дуже довгий. Маємо Ким пишатися”.

Запрошуємо 8 травня на відкриття

Вперше за десятиліття відроджений будинок “Сокола” відчинить свої двері для глядачів.

8 травня о 16:00 у будинку гімнастичного товариства «Сокіл» відбудеться концерт-реквієм Коломийської малої філармонії «Сокіл: летіти знову». До нього доєднаються митці з різних куточків України: від Луганська до Коломиї. Захід відбудеться у пам’ять всіх, хто загинув у Другій світовій війні та в російсько-українській війні.

Зібрані коштиорганізаторипередадутьнапотреби10гірсько-штурмовоїбригади.

Наталка Сандецька

 

 

 

Нагору