Інформатор Коломия

ВЛАДА

Чи варто перейматися через ймовірну загальну мобілізацію на росії?

“9 мая с крікамі Ура!”. Десь так росіяни уявляють розвиток подій в Україні після 9 травня. А що насправді зміниться у випадку, якщо 9 травня рф таки офіційно оголосить війну Україні та розпочне загальну мобілізацію? Чи спроможна росія самотужки екіпірувати, прогодувати й відлучити з роботи 170 млн чоловіків? 

Інформатор зібрав найважливіше з офіційних заяв, думок військових експертів та політологів.

Від травня світ обговорює ймовірність оголошення мобілізації в рф. Йдеться про те, щоб росія офіційно визнала війну війною. Такий розвиток подій прогнозують і в Україні, і за кордоном. Наіть називають конкретну дату – 9 травня. На росії цю інформацію називають «нісенітницею», але ж всі знають: Кремлю вірити – собі ворогом бути.

«Зараз «Росрезерв» почав звіряти, що насправді є у них в наявності і підраховувати, що вони можуть видати за мобілізаційним нарядом», – сказав начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов.

Начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов

За його словами, заходи є необхідними кроками перед початком повноцінної мобілізації. Також у Мінобороні повідомили, що у зв’язку зі святкуванням 9 травня у рф в Україні очікують провокацій або активізації обстрілів з боку окупантів.

На початку травня у Державному департаменті США, що президент рф володимир путін може офіційно оголосити війну Україні 9 травня. Це дозволило б росії збільшити кількість призовників, чого вона не може зробити зараз.

«Це було би великою іронією, якби Москва використала нагоду Дня Перемоги для оголошення війни», – сказав тоді на брифінгу речник Держдепу Нед Прайс.

За його словами, є серйозні підстави вважати, що росія зробить все можливе, щоби скористатися символічною для неї датою у цілях пропаганди.

Польський генерал, колишній командувач сухопутних військ Вальдемар Скшипчак вважає, що російська пропаганда загалом може оголосити що завгодно.

«Російська пропаганда може оголосити все, що завгодно, і навіть із поразки, якої вона зазнає в Україні, зробити перемогу. Ймовірно, 9 травня путін заявить, що території, які вони змогли захопити за період війни в Україні, і були цілями кремля. І це нібито перемога, хоча всім зрозуміло, що він не досягнув жодних цілей під час своєї так званої воєнної операції», – сказав Скшипчак.

Натомість він вважає, що в оперативному плані мобілізація в рф нічого не дасть, адже вони зможуть потрапити на фронт лише через кілька тижнів.

Нагадаємо, у кремлі вже почали шукати заміну однієї з основних тез пропаганди – «денацифікація» України. Під час соціологічних опитувань з’ясувалося, що росіяни не розуміють його сенсу і не можуть розшифрувати цей термін.

Читати детальніше – Не розуміють, але ненавидять. Росіяни не знають значення слова “Денацифікація”

Загальна мобілізація рф не покишені.

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що після 9 травня можливі два варіанти розвитку подій:

Перший – росія таки оголосить війну Україні і розпочне загальну мобілізацію.

В такому випадку не варта сильно перейматися, бо насправді у рф через це виникне маса проблем: фінансувати понад 17 млн військових – справа затратна.

“Призвати й утримувати – озброїти, переодягнути, прогодувати таку кількість людей вони економічно неспроможні. Це  по-перше. Друге, з тих 17 млн призваних військових буде чимало тих, хто полишив роботу на підприємствах. Тому це фактично неможливо. Я вже не беру і політичний аспект до уваги стосовно оголошення мобілізації. Адже це може дійсно спричинити соціальний вибух у російському суспільстві. Тому загальну мобілізацію вони оголосити не можуть просто через економічні та фінансові особливості”..

Другий варіант розвитку подій – прихована мобілізація.

“Приховану мобілізацію росія веде вже третій місяць і намагається збільшити темпи, але поки що в них це не виходить. Тому результат у буде майже однаковий що пери оголошенні війни, що без”

Так виглядає правильне розташування російських військ в Україні

Щодо обстрілів західних областей України, то з цього приводу Сергій Жданов має переконання, що основна мета таких дій – максимально зруйнувати інфраструктуру, щоб не дати Україні можливості отримати допомогу від західних партнерів.

“Вони розуміють, що нас не можуть перемогти і намагаються позбавити Україну можливості отримувати військово-технічну допомогу… Путін не хоче вести переговори з Президентом України, він хоче вести перемовини зі світовими лідерами, щоб знову стати на одну сходинку з першими особами світу. Так, він буде намагатися тиснути на Альянс для припинення цієї війни, а на Альянс він може тиснути тільки за допомогою ядерної зброї”.

Дотримання видимості, нібито рф веде війну тільки з Україною, за словами Сергія Жданова це спосіб відволікти російське суспільство від того, що “спеціальна воєнна операція”, яка була розрахована максимум на тиждень чи шість днів, триває вже третій місяць і результатів чи перемог сьогодні немає. Зведення міністерства оборони Росії дають такі захмарні цифри того, що вони нібито вразили в Україні, що такого не було навіть на початок цієї війни.

“Там суцільна брехня для того, щоб хоч якось виправдатися перед суспільством і що вона була успішна”.

Позиція Білорусі

“Білорусь створює індустріальний гуркіт. Простіше сказати – вони показують російській федерації, що захищають її спину. Пам’ятайте, на зустрічі Путіна і Лукашенко на космодромі “Східний” Лукашенко сказав, що Білорусь завжди буде захищати спину Росія тобто він дав зрозуміти що він не хоче втрачати втручатися але хочу продемонструвати що він не просто сидить в Мінську склавши руки він демонструє ось таке перекидання військ тона західний північно-західний то на південно-західний кордон і показує що він всіма силами начебто стримує загрозу для російських військ не то з боку країн Балтії то збоку Польща то з боку Україна тому він проводить такі показує демонстраційні дії

Чому саме 9 травня?

Політолог Олег Лісний запевняє, що будь-яка диктаторська держава, а особливо спадкоємиця СРСР, вірить у збіги, «магію цифр» і певних дат. Звідси й прив’язка до 9 травня.

«9 травня, яке вже давно відоме як «побєдобєсіє», спонукає лідера агресивної держави до того, щоб продати своєму суспільству цей день ще раз. У росії це свято завжди вдавалося продавати. Але це відбувалося в іншій конотації», – сказав він.

Нинішнє свято, за його словами, було заплановано кремлем, як і попереднє, тільки цього разу на вівтар 9 травня треба було покласти цілу Україну. Але – наголошує політолог – вже очевидно, що цей сценарій не спрацював, він зруйнований українською армією та українським народом.

Політолог Володимир Фесенко висловив думку, що для нинішньої росії 9 травня – головне свято.

Чому так сталося? Бо потрібна була якась символічна дата для об’єднання, адже штучно створені не подіяли на населення, зауважив Фесенко. Тому і прокремлівські соціологи, і російські політтехнологи звернули увагу, що це є єдина дата в росії, яка об’єднує всіх.

«Це своєрідна скрєпа для російського суспільства. Виявилось, що навіть православ’я не є таким об’єднуючим компонентом. А для російської влади консолідація суспільства є досить важливою», – зазначив політолог.

За його словами, перемога у Другій світовій війні – головна подія минулого століття для рф.

«Певною мірою ще підходять політ Гагаріна в космос, запуск радянських ракет, але це другорядні події, якщо оцінювати з точки зору впливу на громадську свідомість. Всі інші дати роз’єднують суспільство: ставлення до радянської влади, Леніна тощо», – пояснив Володимир Фасенко.

Друга причина – імперська традиція. Святкування перемоги (а не вшанування пам’яті, наприклад), тріумфальні арки – це традиція, яка походить ще від Римської імперії.

«Тому, власне, путіну, який почав відроджувати Російську імперію, потрібні були символи, свята, які підсилювали б цю традицію. 9 травня почало підживлюватись імперським ідеологічним змістом», – зазначив Фесенко.

Третя причина, яка більше почала працювати після 2014 року – посилення тези про боротьбу з фашизмом. За словами експерта, це потрібно було для посилення пропагандистської тези про боротьбу з нібито українським нацизмом.

Фото з відкритих джерел

Інформацію підготувала Наталка Сандецька

 

Нагору