Інформатор Коломия

ГРОШІ

З 5 травня “Дія” дозволяє отримати статус безробітного. Покрокова інструкція

З 5 травня через «Дію» особам, які після початку війни працювали на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту або цивільно-правового договору, можна подати заяву на отримання статусу безробітного і отримати допомогу.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на Дебет-кредит

До слова, гіг-контракт – це особлива форма залучення спеціалістів, яка поєднує в собі ознаки трудового та цивільно-правового договору. Іншими словами, це система роботи, коли співробітників не приймають в штат, а запрошують на конкретні проекти, де вони у визначені строки вирішують поставлені задачі.

Тепер визначено, що форми заяв про надання статусу безробітного, про призначення допомоги по безробіттю та про припинення реєстрації безробітного визначаються Державним центром зайнятості. Але це не стосується форми заяв, які подаються особою через «Дію».

По-друге, тепер  можливість отримання статусу безробітного стосується  більшого кола осіб. А саме, осіб, які після введення воєнного стану працювали на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на території бойових дій за Переліком № 204-р. З ним можна ознайомитися тут.

Що треба для подання заяви в е-формі

Крок 1:

Установіть мобільний додаток Дія або створіть особистий електронний кабінет користувача на Порталі Дія.

Крок 2:

  • заповніть заяву, яка формується засобами Порталу Дія;
  • відкрийте поточний рахунок або оберіть діючий від програми “єПідтримка”;
  • подайте до вашого центру зайнятості заяву.

Далі ваші дані перевірить податкова і пенсійний фонд й направлять інформацію Мінцифри.

Так, за новим пунктом 91 Постанови 334 для визначення осіб, зазначених у підпункті 2
пункту 1 цієї постанови, використовуються відомості, сформовані та надані ПФУ у наступному порядку.

Протягом одного робочого дня Державна податкова служба передає Пенсійному фонду України сформовані відомості станом на 1 число поточного місяця відомості. Далі –  справа за пенсійним фондом і Державним реєстром соціального страхування.

Наталка Сандецька

 

Нагору