Виявляється, що тривожність та харчування взаємопов'язані речі. Нездорові схеми харчування - провісники проблем з психічним здоров’ям. Існує науково підтверджений зв’язок між моделями нездорового харчування - «пропуск їжі», «суворі дієти», «швидка їжа» - з проблемами психічного здоров’я.
Як це працює і чим загрожує пропуск їжі або сувора дієта, - у постійній рубриці Інформатора з порадами фахівців Психологічної підтримки.
У нашому сповненому тривогою життях пропуски їжі є надто поширеним явищем. Або наш розум зайнятий надмірним занепокоєнням і страхом, або ми не маємо апетиту чи бажання їсти.
Але пропуск прийому їжі викликає гіпоглікемію (коли рівень цукру в крові падає нижче нормального рівня), що може призвести до поширених симптомів тривоги, таких як дратівливість, нервозність, запаморочення та слабкість. Згідно з дослідженнями, повторна гіпоглікемія лише посилює тривожність.
Дієта також може викликати симптоми, схожі на тривогу, особливо якщо ви виключите одну з основних поживних речовин (вуглеводи, жири або білки).
Зловживання фастфудом або продуктами швидкого приготування
Поширена харчова звичка - швидка їжа, яку можна розігріти в мікрохвильовці, солодощі, рафіновані вуглеводи, холодне м’ясо, соуси, заправки та продукти з довгим списком інгредієнтів.
Така їжа переважно містить хімічні інгредієнти та добавки, і згідно з дослідженнями, ці інгредієнти можуть сприяти занепокоєнню, одночасно знижуючи настрій і змінювати соціальну поведінку.
Харчові добавки, які тривожать наш організм:
Барвники та штучні підсолоджувачі – це нейротоксини, які, як було виявлено, порушують роботу нервової системи, що призводить до підвищення рівня тривоги.
Згідно з дослідженнями, аспартам, штучний підсолоджувач, пов’язують з поведінковими та когнітивними проблемами. Можливі нейрофізіологічні симптоми включають проблеми з навчанням, головний біль, судоми, мігрень, дратівливий настрій, тривожність, депресію та безсоння.
Упаковані продукти та їжу швидкого харчування варто замінити натуральними цільними.
Найпростіший спосіб – зробити основну частину щоденних калорій з овочів і цільних злаків. Ці продукти є хорошим джерелом складних вуглеводів, які забезпечують повільне вивільнення енергії, підтримують стабільний рівень цукру в крові та допомагають контролювати тягу до нездорової їжі.
їсти занадто мало або переїдати,
недостатня кількість овочів, цільних злаків та інших натуральних продуктів,
вживання занадто великої кількості обробленої їжі та напоїв з високим вмістом жиру, солі або цукру, і
неправильно пережовувати їжу.
Ці погані харчові звички можуть вплинути на споживання необхідних поживних речовин - вуглеводів, білків, незамінних жирних кислот, вітамінів і мінералів - які необхідні для психічного здоров'я та функціонування нервової системи.
Дослідження показали, що дефіцит певних поживних речовин може вплинути на настрій і рівень тривоги. Таких поживних речовин, як вітаміни групи В, вітамін С і Е, магній, селен і омега-3 жирні кислоти не вистачає людям з тривожними розладами та іншими проблемами психічного здоров’я.
Рекомендації: