Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

12 травня – Міжнародний день медсестер

Міжнародний день медсестри відзначається щорічно 12 травня в пам’ять про народження засновниці сучасного медсестринства Флоренс Найтінгейл. Нині особливу вдячність ми спрямовуємо медсестрам та медбратам, що рятують життя у зонах бойових дій. Завдяки їх жертовності та міці тисячі військовослужбовців “народилися вдруге”.

Інформатор запірнув в історичний екскурс, аби переповісти вам важливе про цей день

 

Уперше ідея святкування Міжнародного дня медичної сестри з’явилася ще в 1953 році, але відзначати його почали з 1965-го. В 1974 році Міжнародна рада медсестер ICN – International Council of Nurses (ІСN) ухвалила офіційне рішення відзначати Міжнародний день медсестри 12 травня, в день народження Флоренс Найтінгейл (1820-1910) – англійської сестри милосердя, організаторки служби сестер милосердя.

 

У жовтні 1854 року, під час Кримської кампанії, разом з 38 помічницями, серед яких були черниці і сестри милосердя, Найтінгейл вирушила в польові шпиталі в Скутарі (Османська імперія), а потім до Криму.
Послідовно проводила в життя принципи санітарії і догляду за пораненими. У результаті менш ніж за шість місяців смертність у лазаретах знизилася з 42 до 2,2 %. У 1856 році за власний кошт поставила на високій горі в Криму над Балаклавою хрест із білого мармуру на згадку про солдатів, лікарів і медсестер, загиблих у Кримській війні. Кримська війна зробила Флоренс національною героїнею. Солдати, що повернулися з фронту, розповідали про неї легенди, називаючи її “леді з світильником”, тому що ночами, з лампою в руках, вона завжди обходила палати з хворими.

 

У 1912 році Товариством Червоного Хреста було засновано медаль імені Флоренс Нейтінгейл, якою нагороджуються раз на два роки дипломовані медсестри і медбрати за беззастережну відданість своїй професії та хоробрість під час надання допомоги пораненим і хворим, як у воєнний, так і в мирний час. Перше нагородження відбулось 12 травня 1920 року.

До 2011 року в Україні найпрестижнішою світовою відзнакою було увінчано 23 медичні сестри. Чергове нагородження відбулося 2007 року. У 2019 році за допомогу постраждалим під час війни на Донбасі світову відзнаку отримали Валентина Басова (голова Дніпровської та Хортицької районної організації Товариства Червоного Хреста України в Запорізькій області) та Наталія Яковлева (голова Станично-Луганської районної організації Товариства в Луганській області).

До слова в Україні працює Медичний батальйон “Госпітальєри”. Це добровольча організація парамедиків, що була заснована Яною Зінкевич на початку бойових дій в Україні у 2014 році. Підтримати їх можна всіляко: коштами, медикаментами та медобладнанням. 

Користаючи нагодою редакція Інформатора вітає усіх медсестер, медбратів та медичні служби. Пам’ятаємо й тих, хто поклав життя у затяжній війні з російськими окупантами. 

До перемоги от-от! Слава Україні та її Героям!

Нагору