Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Історія переіменувань: вул. Андрія Сахарова

У Коломиї задумались над заміною назв вулиць, іменованих на честь російських діячів.

Тільки по місту нові назви планують дати 14-ти вулицям: Андрій Сахаров, Антона Чехова, Героїв Бреста, Доктора Пирогова, Івана Шарлая, Іллі Рєпіна, Михайла Білоскурського, Олександра Пушкіна, Михайла Лермонтова, Олександра Скрябіна, Петра Козланюка, професора Філатова, Федора Достоєвського, Перемоги, Михайла Глінки і навіть однофамільця міського голови – режисера Костянтина Станіславського.

А поки у ратуші визначаються, як саме це буде відбуватися і коли, Інформатор пропонує читачам серію матеріалів про історію перейменувань вулиць за різних часів.

І розпочнемо з вулиць Андрія Сахарова.

Ці вулиці знаходиться в житловому масиві колишнього військового містечка.

В радянські часи ця вулиця мала назву вул. Чекістів. В ХХ столітті це був новий мікрорайон міста, який зводився для службовців військових частин Коломиї. Більшість будинків на Сахарова – двоповерхові багатоквартирні будинки, які будувалися як тимчасове житло.

Цю назву хочуть змінити, бо Сахаров – російський дисидент, засновник товариства “Меморіал”. Але чи достатньо самої прив’язки до визначення “російський”.

Ось коротка біографія:

Андрій Сахаров (1921 -1989) – лауреат Нобелівської премії, видатний фізик вчений зі світовим ім’ям.

Краєзнавець Степан Андріїшин у книзі “Вулиці старовинної Коломиї” так характеризує його:

“Великий гуманіст, пристрасний борець за права людини і демократію, людина рідкісної цілісності і чистоти. Його ім’я стало символом чесного і вірного служіння народові, людяності і порядності, вірності і мужності.

У страшні роки брежнєвської влади захищав українських політв’язнів”.

А Інформатор пропонує про А. Сахарова кілька більш детальних важливих фактів :

1948-го він приєднався до групи Ігоря Тамма, що розробляла водневу бомбу, пізніше активно виступав за заборону ядерної зброї і ядерних випробувань, заснував Радянський комітет з прав людини, 1975 був нагороджений Нобелівською премією миру («За безстрашну підтримку фундаментальних принципів миру між людьми і мужню боротьбу із зловживанням владою і будь-якими формами придушення людської гідності»).

Напередодні 23-го з’їзду КПРС (1966) Сахаров разом з іншими ученими в листі до Леоніда Брежнєва застерігав про небезпеку відродження сталінізму в СРСР.

Академик Андрей Сахаров дает интервью на конференции АН СССР.

Сахаров був прихильником комп’ютерних технологій і в своїх роботах часто описував перспективи їхнього застосування. Хоча керівництво комуністичної партії доволі підозріло сприймало кібернетику, яка свого часу була оголошеною лженаукою.

У 1980 разом зі своєю другою дружиною, дисиденткою-правозахисницею Оленою Боннер, був заарештований і відправлений у заслання в Горький (зараз Нижній Новгород) за критику дій радянського уряду в Афганістані.

За ініціативою академіка А. Сахарова 1988-го розпочалось в республіках колишнього СРСР створення «Меморіалу».

Міжнародне історико-просвітницьке, правозахисне та благодійне товариство «Меморіал» — товариство, яке займається збереженням пам’яті стосовно політичних репресій у СРСР у XX сторіччі та правозахистною діяльністю, нараховує у своєму складі десятки громадських організацій у Росії, Казахстані, Латвії, Грузії, Україні та інших країнах.

Наталка Сандецька

 

 

 

 

 

Нагору