Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чи продовжать військову мобілізацію після 24 травня

В Україні мобілізація триватиме до 24 травня. Наразі вона проводиться з меншими темпами, оскільки її показники виконані на 100%, – озвучив під час брифінгу начальник Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач. Чи варто очікувати її продовження? Як відбувається мобілізація в росії та чи можливий порятунок захисників Азовсталі? Про це у ефірі Українського радіо розповів військовий експерт Владислав Селезньов.

Інформатор зафіксував найважливіше з його розмови.

МОБІЛІЗАЦІЯ В УКРАЇНІ

Потреби в мобілізації будуть реалізовуватися залежно від ситуації на сході нашої країни. Якщо триватимуть бойові дії, українська армія нестиме втрати, потрібно буде поповнювати підрозділи фахівцями військових спеціальностей, тож громадян України, що перебувають у запасі, будуть призивати до лав ЗСУ. Вести мову про масштабну мобілізацію на сьогодні не доводиться, у цьому немає потреби. Вести мову про мобілізацію у великих кількостях зараз не доводиться, хоча б тому, що немає потреби в цьому.

Для кожного регіону України є визначені мобілізаційні завдання. Велика кількість військовозобов’язаних була призвана у підрозділи територіальної оборони. Добровольці як правило виконують завдання в рамках добровольчих підрозділів військ ТерОборони. Всі учасники добровольчих підрозділів зараз мають відповідний статус та соціальний захист.

ПРО ЙМОВІРНІСТЬ ПРОДОВЖЕННЯ МОБІЛІЗАЦІЇ

Роман Горбач припустив, що мобілізація може бути продовжена, тоді як секретар РНБО Данілов сказав, що поки цього не планують, оскільки в країні достатня кількість мобілізованих. 

Данілов є найбільш обізнаним, тому якщо потреби в мобілізації немає – це слушна думка, але ми не знаємо з якими втратами зіткнеться українське суспільство та армія під час подальших бойових дій. Адже ми бачимо, що володимир путін і його генерали переводять війну в довготривалу військову кампанію на відміну від першопочаткового плану так званого бліцкригу. Тому, безумовно, запеклі бої будуть тривати не лише на сході нашої країни та на півдні, але і далі. Ключова позиція українського суспільства, українського уряду полягає в тому, що війна може завершитись лише після звільнення цих територій.

Говорити про те, що в майбутньому не буде проведено заходів з мобілізації – не зовсім коректно, адже війна – то справа складна. 

ЧИ МОЖЛИВА ЗАГАЛЬНА МОБІЛІЗАЦІЯ У РОСІЇ

Вже зараз проводяться відповідні заходи з оцінювання мобілізаційних ресурсів, які є у рф. Відбувається знімання з довгострокового зберігання зразки військової техніки та відповідного устаткування для того, щоб після приведення його в належний бойовий стан, відправляти для участі у бойових діях на території нашої країни. Тривають процеси так званої “прихованої мобілізації” для того, щоб поповнювати шалені втрати російських вояків.

Для того, щоб рф реалізувала свій план повного захоплення нашої країни, мобілізаційний ресурс її армії має складати близько 3 млн осіб. Безперечно, РФ не в змозі реалізувати це, адже це величезне навантаження на економіку і суспільство.

ДЕБЛОКАДА МАРІУПОЛЯ

Ми бачимо, що будь-яка міжнародна дипломатія, навіть залучення провідних фахівців, не працює. Путін займає непоступливу позицію, враження що його обурило щось, він дуже нервує і не йде на жодні компроміси, хоча варіантів і пропозицій лунало чимало.

Щодо військового проєкту з деблокади Маріуполя, зараз ми розуміємо: щоб реалізувати цю операцію, Україні потрібна велика кількість літаків для закриття повітряного простору, велика кількість високоточних далекобійних гармат класу М777 і велика кількість безпілотних літальних апаратів, зокрема дронів-камікадзе, які так само можуть працювати на великих відстанях.

Ці позиції закладено у відповідну заявку з боку нашої країни, але поки що ця заявка не реалізована. Тому вести мову про військову деблокаду Маріуполя зараз неможливо.

Читайте також: у “ДНР” почали мобілізувати жінок.

 

Ніка Кричовська

 

Нагору