Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

“Азов” стримав наступ на Запоріжжя, тепер у них новий наказ

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що оборонці Маріуполя стримали угруповання до 20 тисяч російських загарбників і не пустили їх на Запоріжжя й далі. Наразі тривають дуже складні переговорні процеси за допомогою Червоного Хреста. Це евакуація поранених у тяжкому стані та інших поранених.

Повідомляє Інформатор

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що 53 важкопоранених захисники Маріуполя доправили в лікарню окупованого Новоазовська для лікування, ще 211 евакуйовані в окуповану Оленівку через гуманітарний коридор. Пізніше вони повернуться на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну. Тривають заходи з порятунку бійців, які залишаються на території заводу Азовсталь.

Агентство Reuters повідомляє, що із заводу Азовсталь вночі 16 травня виїхало близько десяти автобусів із захисниками Маріуполя. Скільки людей було в автобусі, невідомо.

“Вони всі герої, у них зараз новий наказ — зберегти своє життя”, – Резніков

82 дні бійці полку “Азов” відтягували переважаючі сили противника.

«Захисники Маріуполя виконали наказ, не зважаючи на всі труднощі, 82 дні відтягували переважаючі сили противника на себе та дали змогу українській армії перегрупуватися, підготувати більше особового складу та отримати велику кількість озброєння від країн-партнерів. Жодне озброєння не буде працювати без професійно підготованих військовослужбовців, що робить їх найціннішим елементом армії. Задля збереження життів увесь Маріупольський гарнізон виконує затверджене рішення вищого військового командування та сподівається на підтримку українського народу», – сказав командир полку «Азов» Денис Прокопенко у своєму відеозверненні 16 травня.

Читайте до теми: 65 евакуйованих з “Азовсталі” українців прибули на Прикарпаття.

Нагадаємо, шо напередодні російські ЗМІ сповістили, що «16 травня в результаті переговорів із представниками українських військовослужбовців, заблокованих на території МК «Азовсталь» у Маріуполі, досягнуто домовленості про вивезення поранених». Повідомлялося про буцімто вивезення поранених українських військовослужбовців до окупованого Новоазовська.

Україна тривалий час домагається евакуації своїх військовослужбовців із заводу, пропонуючи зокрема відправити їх до третьої країни, де вони могли б залишатися до кінця війни. Із пропозицією забезпечити таку евакуацію зокрема виступала Туреччина.

Росія раніше наполягала на тому, щоб українські військові здалися в полон. Українська влада заявляла, що тривають переговори про евакуацію передусім тяжкопоранених – в обмін на російських полонених.

Інфомацію підготувала Наталка Сандецька

 

 

Нагору