Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

До дня боротьби з гепатитом: 6 міфів про захворювання

19 травня світ відзначає День боротьби з вірусними гепатитами. За оцінками експертів, гепатит мають 1,5 мільйони українців. Більшість з них навіть не здогадуються про це і дізнаються про хворобу, коли вона вже значно вплинула на печінку. Утім обізнаність громадськості щодо цього захворювання дещо шкутильгає.

Інформатор ділиться 6 найпоширенішими міфами про гепатит.

Міф 1. Гепатит – це хвороба наркоманів і повій

Гепатити B і C – найнебезпечніші з 5 різних типів гепатиту – передаються через кров, тож заразитися можна не лише під час введення наркотиків, а й коли береш чужу бритву, йдеш у неперевірений тату-салон, під час операції чи переливання крові. Крім того, гепатити В і С можуть передаватися від матері до дитини під час вагітності або пологів. А от під час сексу гепатити передаються рідко, якщо не займатися ним, коли в тебе кровотеча.

Міф 2. Гепатит невиліковний

Більше 95% людей з гепатитом С можна вилікувати за допомогою противірусних препаратів, показують дані Всесвітньої організації охорони здоров’я. Навіть тривала хвороба на пізній стадії не є вироком і піддається лікуванню.

З гепатитом В ситуація складніша, але не безнадійна. Позбутися назавжди вірусу гепатиту B не вийде, але якщо вчасно виявити хворобу і пролікувати її, то процес можна перевести в стадію тривалої ремісії і жити спокійно.

Міф 3. Мене щепили в дитинстві, тому не можу заразитись

Вакцини від гепатиту С не існує. Від типу В вакцинують усіх дітей: першу дозу вакцини вводять в перший день після народження, другу та третю дози – в 3 та 6 місяців. Ця вакцина стала обов’язковою і безоплатною з 2001 року, тому всі, хто народився раніше, скоріше за все не вакциновані. До 18 років вакцинують усіх безоплатно, з 18 років можна купити вакцину в аптеці або приватній клініці і щепитись у свого сімейного лікаря чи лікарки.

Міф 4. Я розпізнаю гепатит за симптомами

У вас може не бути жодних симптомів протягом багатьох років. Якщо симптоми і проявляються на ранніх етапах, то на проблеми з печінкою вони зовсім не вказують. Може бути постійне відчуття втоми, поганий апетит, пітливість, ломота в суглобах і м’язах. Більше того, такі симптоми можуть з’являтися і зникати. І вже значно пізніше, коли печінка має серйозні ушкодження, можуть з’явитися жовтяниця, свербіж, внутрішня кровотеча і закреп. Але і ці симптоми є далеко не у всіх.

Найнадійніший спосіб не пропустити хворобу – тримати контакт зі своїм сімейним лікарем або лікаркою. Професіонал/-ка краще від вас розпізнає зміни в організмі і за потреби проведе швидкий тест на гепатит. Позитивний результат такого тесту – це ще не діагноз, тому лікар/-ка направить вас до інфекціоністів, щоб там провели ретельне обстеження.

Міф 5. Мені допоможе народна медицина

Гепатит B і С – вірусні захворювання. Тобто їх можна подолати лише противірусними препаратами, які цілеспрямовано вбивають віруси. Не витрачайте час і кошти на різні настоянки, масло розторопші або відвар із плодів шипшини, бо це точно не допоможе. Так само як і гепатопротектори (ці препарати приймають, щоб підвищити стійкість печінки до впливу патологічних факторів та відновити її функції при різних пошкодженнях). Краще запишіться на прийом до свого сімейного лікаря чи лікарки.

Міф 6. Лікуватися від гепатиту довго і дорого

Лікування гепатитів сьогодні – це курс таблеток. Зазвичай їх треба приймати протягом 3-х або 6-ти місяців. Такі ліки можна купити в аптеці, а можна скористатися державною програмою і отримати ліки безоплатно. Розпитайте свого інфекціоніста/-ку, як отримати лікування за державною програмою.

Тести на гепатит можна пройти у сімейного лікаря чи лікарки. Це безпечно, безкоштовно і займає всього 10 хвилин. Запитайте про це його або її протягом наступного візиту.

Проінформовані – отже дужі!

 

Нагору