Інформатор Коломия

ГРОШІ

Добрі відповіді на питання щодо роботи банків під час війни: кредити, депозити, перекази

20 травня – День банківського працівника. Українські банки гідно тримають позиції на фінансовому фронті.

З цієї нагоди Інформатор підготував для вас відповіді на  побутові питання щодо роботи найбільших банків України.

 

ЧИ МОЖНА ОТРИМАТИ КРЕДИТ ПІД ЧАС ВІЙНИ?

Ні готівкових ні карткових кредитів під час війни банки не надають. Ви можете користуватися кредитними картками, котрі у вас вже є, без змоги збільшувати кредитні ліміти.

Прикладом, якщо потрібні гроші – Ощадбанк пропонує користуватися кредитною карткою під 0,001% річних в межах встановленого кредитного ліміту. Приватбанк – 1,7% на місяць на залишок заборгованості.

До того ж банки надають кредитні канікули. Кредитні канікули за всіма продуктами діють з 01.03.2022 до 01.06.2022. У разі несплати або не повної сплати клієнтом чергового платежу за кредитним договором у період дії кредитних канікул, банки не нараховують штрафних санкцій. На початку війни Monobank теж запровадив кредитні канікули та дозволив користуватися кредитними картками з лімітом до 10 тисяч гривень. Райффайзен Банк Аваль тимчасово призупинив не лише видачу кредитів, але й оформлення нових кредитних карток. Проте операції в рахунок кредитних коштів (покупка товарів в Інтернеті та фізичних магазинах, зняття готівки в банкоматі) поступово повертаються та стають доступними.

 

ЧИ МОЖНА ПЕРЕВИПУСТИТИ КАРТКУ?

Зараз доступні дві опції для власників карток, строк дії яких скінчився. Багато банків продовжили строк дії платіжних карток на певний термін (на два, три, шість місяців). У такому випадку немає потреби в перевипуску карток. Прикладом, Ощадбанк  продовжив картки до 01.08.2022, термін дії яких закінчується в січні-липні 2022. А от у Приватбанку ви можете перевипустити картку двома способами: замовити Digital картку замість фізичної або оформити картку миттєвого випуску.

 

ЯК ПРАЦЮЮТЬ ГРОШОВІ ПЕРЕКАЗИ?

Сьогодні на більшість переказів з України за кордон встановлені обмеження. Національний банк не вводив обмеження на більшість переказів з-за кордону. Заборона стосується виключно переказів, пов’язаних з рф та рб, а також переказів у російських та білоруських рублях.

Загалом зробити переказ можна або через міжнародні системи переказу коштів, або з картки на картку, або через SWIFT за номером IBAN. Обирайте спосіб залежно від можливостей обслуговуючого банку та розміру комісії.

Перекази через SWIFT – це перекази коштів з банківського рахунку на банківський рахунок. Такі перекази не швидкі, можуть йти 1-3 дні. Перекази через міжнародні системи грошових переказів – це швидші перекази, які не потребують відкриття рахунку в банку.

Щодо переказів з-за кордону: перекази, що здійснюються через системи переказу коштів без відкриття рахунків, можуть надходити без обмежень, але отримуватися можуть з урахуванням можливостей банку. Якщо ж перекази надходять на рахунок у банку, фізична особа може щоденно знімати еквівалент 100 тис. грн, зокрема й в іноземній валюті.

 

ЩО З ДЕПОЗИТАМИ?

У більшості банків ви можете відкрити депозит за стандартними умовами, а також розірвати депозит достроково, якщо така можливість передбачена умовами вкладу.

Приватбанк. Виплата вкладу проводиться готівкою у відділенні або на власну картку клієнта в ПриватБанку. Схожі умови й в Ощадбанку: з 28.02.22 клієнти можуть достроково розірвати депозити у гривні з метою перерахування коштів на допомогу армії. Якщо сума депозиту буде перерахована частково, то залишок по сумі буде переоформлено як новий депозит на нових строк по діючих на дату оформлення умовах.

Якщо ви хочете отримати свій вклад готівкою, варто знати, що існують певні обмеження на зняття готівки з рахунків:

Валюта: зняти кошти з валютного рахунку можна у валюті рахунку в еквіваленті 100 тис. грн на день без комісій. Наприклад, у вас є доларовий рахунок, ви можете зняти з нього близько 3,4 тис. дол. США на день, якщо рахунок в євро, тоді зняти можна 3 тис. євро на день.

Гривня: з рахунку в національній або іноземній валюті можна зняти готівкову гривню у розмірі – 100 тис. грн на день.

 

Більше деталей можна знайти на сайті Фінансової оборони України. 

 

 

 

 

 

 

Нагору