Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Польське кладовище в Коломиї за рік після скандалу

Минулого року троє коломийських неповнолітніх дітей відсунули плиту родинного склепу, відкрили труну та фотографувались із людським черепом на польському кладовищі в Коломиї. Їх розшукала поліція і притягнула до відповідальності. Вандалів відправили під домашній арешт із забороною  до травня 2022 року перебувати ввечері на вулиці.

Інформатор відвідав цвинтар, щоб дізнатися, чи змінилась ситуація на кладовищі з того часу.

Коломийське польське кладовище займає чималу площу між житловими масивами Мазепи-Бандери. Недіюче від 1950-х років. На території цвинтаря поховані коломияни польської національності. Також на цвинтарі знаходиться пам’ятник воякам австрійської армії, які загинули в боях за Коломию у роки Першої світової війни.

Читайте до теми: Мертві не скаржаться: фоторепортаж з Монастирка в Коломиї

Тут полюбляють зустрічатися місцеві підлітки. Нерідко в затінку високих дерев, оповитих плющем, на давніх склепах можна побачити молодь: сигарети, музика, алкоголь, загравання… Таке собі ритуальне місце поцілунків.

Але нема юридичного закону, який забороняє влаштовувати посиденьки на могилі. Хоча з етичної точки зору – це жах (і про це мали б розповідати батьки й вчителі).

Проте розпивати спиртні напої в громадському місці – це порушення. Не говорячи вже про вандалізм.

Ні для кого не секрет, що десятиліттями жодні закони не зупиняли молодь влаштовувати “туси” на могилах польского кладовища. Часом перехожі їм робили зауваження, часом – мовчки проходили повз, мовляв, не мої діти – не моя відповідальність. Та, вочевидь, все зайшло занадто далеко.

До прикладу, в серпні 2021 року троє неповнолітніх не обмежились зустрічами на кладовищі.

Вони залізли у родинний склеп, витягнули скелет з труни і знімали відео із людським черепом. Ці записи підлітки-вандали опублікували в соціальних мережах.

Розшукували їх недовго. А в грудні 2021 року за вироком суду до них “застосовано примусові заходи виховного характеру у вигляді передачі під нагляд батьків”. Також судом їм було заборонено перебувати поза місцем проживання у вечірній час до травня 2022 року.

У вас теж виникають суперечливі думки щодо міри покарання? Вандалізм заради лайків, а за це – передача під нагляд батьків і вечірній домашній арешт.

Наші журналісти відвідали польське кладовище, щоб дізнатися чи змінив цей скандал ставлення молоді міста до зустрічей на могилах.

Ми застали недбало зрізані дерева, зарості, розписані, розбиті могили, хрести, що вросли в землю. Обабіч проходу – залишки пеньків, в траві – сміття. 

До слова, на утримання кладовищ від початку року до травня місто витратило більше мільйона гривень – 1032,045 тис. грн.

На диво, ми не застали компаній підлітків на території кладовища. Тільки на окраїні, ближче до гаражів на вул. Довженка, примостилась одна парочка з напоями. Проте то були дорослі люди.

Можливо це місце справді втратило популярність у підлітків, хоча цілком вірогідно, що для таких зустрічей діти обирають більш пізній час.

Якщо ви стали свідками розгулу на кладовищах нашої громади – не ігноруйте: повідомляйте 102, також можете подзвонити в редакцію Інформатора за номером 067 348 2272 чи на електронну пошту kl.informator@gmail.com

Наталка Сандецька

 

Нагору