Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Все, що треба знати про вибір сонцезахисних окулярів | поради коломиянам

Погода у Коломиї все більше нагадує літню. Люди зняли свій верхній одяг та гуляють вулицями зазеленілого міста, насолоджуючись сонячними промінчиками. А сонце вже починає добряче припікати. У цей час ми починаємо задумуватись над покупкою сонцезахисних окулярів. Але варто пам’ятати, як сонце може зашкодити нашим очам, так і неправильно вибрані окуляри можуть зіпсувати зір.

Аби ваші очі були у безпеці Інформатор звернувся до коломийського лікаря-офтальмолога Златослави Єрохіної.

Ось рекомендації, які допоможуть вибрати окуляри, які захищають:

Якщо людина довгий час перебуває під прямими променями сонця без відповідних засобів захисту, то це може зашкодити не тільки поверхні ока, але також і його внутрішній структурі. Надалі це призводить до розвитку гострих і хронічних очних патологій, які потребують серйозного лікування.
Максимально високі дози УФ-випромінювання ми отримуємо в середині дня.

Окуляри від сонця для дітей

Примітно, що очі дітей і підлітків сильніше схильні до дії ультрафіолетового випромінювання. Відбувається це через те, що їх зіниця ширша, а кришталик більш прозорий, ніж у дорослих. Крім того, діти проводять на вулиці більше часу, ніж дорослі і рідше користується якісними сонцезахисними окулярами. У результаті такої активності до 18-річного віку діти отримують до 25% життєвої дози ультрафіолету. В зв’язку з цим захист від ультрафіолетового випромінювання вкрай важливий особливо в дитячому і підлітковому віці.
Виділяють три вікові категорії: 1-3 роки, 4-7 років, 8-12 років. У ці періоди обличчя дитини найменше змінює свою форму.
Офтальмологи та педіатри вважають оптимальним віком для покупки сонцезахисних окулярів дітям — від 3 років. При цьому дітям до 4 років рекомендується носити окуляри з лінзами, які мають фільтр категорії 4, а надалі — з фільтром категорії 3. Після 12 років дитина вже може носити окуляри для дорослих.

При виборі даних окулярів слід враховувати багато параметрів, таких як матеріал виготовлення лінз, їх колір і рівень затемнення, показники захисту від уф-променів і сонячного світла, а також наявність додаткового поляризаційного покриття.

Скло чи пластик?

Лінзи для сонцезахисних окулярів роблять зі скла, полікарбонату та пластику. Тут вибір за вами, адже кожен з цих варіантів має свої недоліки та переваги.
Скло, наприклад, найпрозоріший матеріал. Однак скляні окуляри досить важкі і можуть викликати дискомфорт. Також вони швидко запотівають та можуть розбитися.
Полікарбонатні лінзи значно міцніші за скло чи звичайний пластик. Тому їх радять обирати для дітей та підлітків.

Найбільш нейтральними вважаються сірий або димчастий відтінки лінз, оскільки вони рівномірно поглинають промені і зберігають природні кольори, коли ви дивитеся крізь окуляри.
Крізь коричневі і сині лінзи світ вам здасться контрастнішим.
Червоні і рожеві окуляри роблять картинку яскравішою, але спотворюють кольори.

Загалом працює правило: чим яскравіше сонячне світло на вулиці, тим темнішим повинно бути забарвлення лінз, оскільки воно пропускає найменше світла.

Поради для водіїв

Але ось водіям рекомендують надягати не чорні, а градієнтні окуляри, в них зручніше переводити погляд з яскравої вулиці на салон автомобіля і дивитися на показники приладової панелі.

Класна альтернатива для водіїв – фотохромні окуляри, їх ще називають окулярами-хамелеонами. Це окуляри для зору, які також можна використовувати як сонцезахисні, оскільки вони затемняються за контакту із сонцем. Тобто в приміщенні такі окуляри прозорі, а на вулиці стають темнішими, помірно затемняються за склом автомобіля. Це дуже зручно, оскільки, по-перше, не потрібно носити із собою декілька пар окулярів, а по-друге, у них є відразу захист від синього випромінювання, що походить від наших ґаджетів.

Як дорослим вибрати сонцезахисні окуляри

Є переконання, що чим темніші окуляри, тим менше ультрафіолету вони пропускають. Це не так, UV-захист залежить не від кольору лінз, а від напилення. Після того, як лінзи окулярів сформовані, на них накладають один або кілька шарів надтонкого покриття. Є, наприклад, дзеркальне покриття з металів, що відбиває промені. Застосовують і поляризацію лінз, коли наносять спеціальні плівки, які поглинають відблиски світла на воді або мокрому асфальті. А на внутрішню поверхню лінз наносять антиблікове покриття.

Лінзи повинні блокувати 100% шкідливого випромінювання. Переважно на окулярах це представлено інформацією в інструкції чи на етикетці, де зазначено – UV 400.
Маркування про захисні функції наносять зазвичай на внутрішню поверхню дужки окулярів, якщо її ширина дозволяє. Якщо ж окуляри пройшли сертифікацію в Європі, то наносять позначення “CE”, а також пишуть номер категорії, наприклад “cat. 3”.

Сонцезахисні окуляри найнижчої, нульової, категорії пропускають 100% світла, а найвищої, четвертої, — 3-8%. Для повсякденного носіння достатньо окуляр із захистом другої або третьої категорій, які пропускають 18-45% і 8-17% світла відповідно. А окуляри четвертої категорії рекомендують для екстремального спорту, на зразок альпінізму.

Матеріал оправи для окулярів визначає їх вага, термін служби і зовнішній вигляд. Корпус окулярів від сонця виготовляють з таких матеріалів:
• пластик;
• метали і їх сплави;
• деякі породи дерева;
Оправи із пластику відрізняються легкістю, стійкістю до механічних пошкоджень, примітивністю догляду. Тому пластикові окуляри від сонця характерні популярністю у всьому світі.
Металеві оправи характерні цікавим дизайном і довговічністю. При використанні сплавів і певних видів металу можна виготовити гнучкі і легкі оправи.
Оправи з каменів і дерева випускаються в малих кількостях за рахунок особливостей їх виробництва.

Вибирати окуляри слід ще і по формі вашого обличчя:
• Тим у кого вузьке обличчя, більше підійдуть моделі овальної або закругленої форми.
• Для круглого обличчя краще зупинити свій вибір на окулярах з квадратної або прямокутної форми.
• Для людей з овальною формою обличчя підійдуть окуляри практично будь-якої форми. Особливо можна звернути увагу на форму окулярів “котяче око”.
• Всім відомі окуляри—авіатори користуються великим успіхом. Вони дуже стильно виглядають на обличчі трикутної форми, підкреслюючи витонченість свого володаря.

Лікар-офтальмолог першої категорії Златослава Єрохіна

Сонцезахисні окуляри, потрібно купувати в оптиці або спеціалізованих магазинах. Такий вид товару – це корисний, потрібний і гарний аксесуар. Допоможе підкреслити статус і підтримає на довгі роки зорову активність.

Перш ніж купити сонцезахисні окуляри, відвідайте лікаря-офтальмолога. Якщо у вас поганий зір, він допоможе вам правильно вибрати сонцезахисні окуляри з діоптріями.

Фото з відкритих джерел

Ольга Пукавчук

Нагору