Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Бобри ні в чім не винні: що таке біорізноманіття та як його вберегти

22 травня – Міжнародний день біорізноманіття. Що воно таке? – спитаєте ви. 

Розповідає Інформатор.

Коли ми кажемо “біорізноманіття”, то маємо на увазі тварин, рослин, грибів і навіть мікроорганізмів, які складають наш природний світ. Кожен з цих видів є невід’ємною ланкою екосистеми. Це – заплутана мережа, що підтримує баланс та забезпечує нас необхідними для виживання їжею, чистою водою, ліками та житлом.

Дитя орангутана. Малайзія. Цей вид – під загрозою.

ЧОМУ БІОРІЗНОМАНІТТЯ ВАЖЛИВЕ?

Ми цінуємо біорізноманіття з багатьох причин: деякі утилітарні, деякі особисті. Окрім основних потреб, які людина отримує від біорізноманіття, таких як їжа, паливо, житло, завдяки злагодженій взаємодії відбуваються надважливі процеси екосистеми запилення, розповсюдження насіння, регулювання клімату, очищення води, кругообіг поживних речовин і боротьба зі шкідниками у сільському господарстві. Про більшість можливостей ми навіть не здогадуємо, як-от ще не винайдені ліки. Крім того біорізноманіття – це про культурний та релігійний коди. Якою була б Україна, якби “соловейко не щебетав”? Чи, якби “червона калина геть похилилася”?

Зрештою, нас формує середовище, в котрому ми народжуємося й живемо. Воно вчить нас взаємодії та скоординованій співпраці. Спостерігаючи за рослинами та тваринами, ми вибудовуємо етичні концепти. Звідси й “лебедина вірність” та “працьовитість бджілок”. Згодом, ми приймаємо усвідомлені рішення на користь, чи на шкоду того, що бачимо повсякдень.

Беркут, занесений до Червоної Книги України.

ЩО ЗАГРОЖУЄ БІОРІЗНОМАНІТТЮ?

Чим більші потреби людей в споживацькому контексті, тим більший тиск на екосистему. Прикладом, результати дослідницької роботи організації World Wild Life свідчать про те, що з 1970-их популяція ссавців, риб, рептилій, земноводних та птахів у середньому знизилася на 68%. У звіті про глобальну оцінку 2019 року, підготовленому Міжурядовою платформою з біорізноманіття та екосистемних послуг (IPBEZ), повідомляється, що зараз під загрозою зникнення перебуває мільйон видів тварин і рослин – це найбільша кількість в історії людства.

Тушканчик великий, занесений до Червоної Книги України.

Хороша новина полягає в тому, що в наших силах змінити наші дії, щоб допомогти забезпечити виживання видів, а також здоров’я та цілісність екологічних систем. Розуміючи загрози для біорізноманіття, ми можемо користати ресурсами з розумом. Зусилля щодо збереження природи останніх десятиліть значно змінили стан біорізноманіття сьогодні. Понад 100 000 охоронюваних територій, включаючи національні парки, заповідники, та морські заповідні території, якими керують як уряди, так і місцеві громади, забезпечують середовище проживання для дикої природи та допомагають контролювати вирубку лісів.

ЯК Я МОЖУ ЗАРАДИТИ?

Є кілька невеличких кроків, що можуть змінити глобальну картинку:

  • Мінімізуйте кількість побутових відходів. Сортуйте.
  • Купуйте менше та акцентуйте увагу на впливі продукту на довкілля:
    пластику – ні, багаторазовим альтернативам – так.
  • Компостуйте.
  • Допомагайте локальним еко-ініціативам.
  • Надавайте проблемі розголосу.
  • З пелюшок навчайте дітей дбайливому ставленню до довкілля.

Дзвоники Карпатські, занесені до ЧК України.

Ніка Кричовська

Нагору