Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

“Морські котики”, зі святом вас!

Сьогодні, 23 травня, в Україні відзначають День морської піхоти. Вітаємо наших хоробрих “морських котиків” з професійним святом, а заразом розповідаємо про його з’яву.

Пише Інформатор.

Свято було започатковане ще у 2014 році, однак, до 2017 його відзначали 16 листопада. Згодом Указом президента “Про День морської піхоти України” святкування перенесли на 23 травня.

Народження української морської піхоти в сучасному розумінні припадає на 1918 рік – часи гетьманування Павла Скоропадського. Завданням Морської піхоти було несення служби на узбережжі держави та військово-морських фортецях, а також, здійснення десантних операцій.

Головним призначенням сучасних морпіхів є дії на приморському напрямку щодо захоплення або утримання важливих пунктів і ділянок узбережжя. Морська піхота – це передовий розділ Військово-Морських сил Збройних Сил України, їх ще називають “воїнами 3-х стихій”.

Наші морські супергерої усюди. Прикладом, 2008 року українська морська піхота долучилася до миротворчої місії в Косово, а в 2011 вони допомагали евакуювати українців під час Громадянської війни в Лівії.

Бої за цілісність України розпочалися з анексії Криму у 2014-му. Того ж року морська піхота відправилася в зону АТО боронити східну частину України.

Від початку повномасштабної російсько-української війни, наші морпіхи дуже феєрично працювали по російській техніці.

Фото: Командування морської піхоти у fb.

“Вони змушують хвилюватися не тільки Чорне море, а й кожного орка, що ступає на Українську землю. “Вірні завжди” — доводять справами, а не лише словами”, – привітали піхотинців прикордонники.

Адже гасло морської піхоти – ”Вірний завжди” – означає самовіддану службу Українському народові, вірність Військовій присязі та готовність виконати поставлені завдання за будь-яких умов.

Окрема бригада морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського тримає оборону морського узбережжя та на лінії біля державного кордону.

“Наша морська піхота зустріла повномасштабне вторгнення ворога на самих складних ділянках – Кримських перешийках, острові Зміїний, у Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській областях. У цих запеклих боях російські війська відчули – в Україні їх чекають не квіти, як їм розповідало їх керівництво, а жорсткий опір українців і знищення загарбників. А тримісячна оборона Маріуполя, яка сковувала значні сили противника, стала визнаним усім світом взірцем сталевої стійкості оточеного, але незламного гарнізону”, – привітання командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України віце-адмірала Олексія Неїжпапи. 

Гляньте-но, які красиві штормові берети зараз носять наші піхотинці. Меч, якір та крила символізують завдання, які виконує морська піхота на морі, суходолі та у повітрі. Аби отримати такий берет треба пройти 9 кіл пекла та скласти присягу.

Редакція Інформатора дякує кожному й кожній. Зі святом вас, супергерої!

Ніка Кричовська

Нагору