Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чи працюватимуть українці на Зелені свята?

Раніше у червні українці мали подовжені вихідні з 11 по 13 червня для того, щоб належно відсвяткувати Трійцю, та День Конституції. Однак цьогоріч у зв’язку з війною цього годі й чекати: люди виходитимуть на роботу, при цьому оплата праці буде як у звичайний несвятковий день.

Пише Інформатор.

Як було колись?

Якщо святковий або неробочий день співпадає з суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тобто вихідним днем мав б бути понеділок 13 червня (перенесення вихідного з 12.06.2022 р.) та 28 червня (святковий день).

У такому разі загалом буде: календарних днів – 30; робочих днів – 20; вихідних та святкових днів – 10.

Що кажуть нові правила?

З 24 березня, згідно Закону №2136 “про організацію трудових відносин під час воєнного стану” офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Відтак, чи дотримуватись старих правил вирішує керівник вашого підприємства.

До того ж максимальна тривалість робочого тижня під час війни збільшена і становить вже не 40, а 60 годин (ч.1 ст. 6 Закону № 2136). Тому скасовані свята можуть увійти в норму робочого часу і оплачуватися в одинарному розмірі, якщо роботодавець не вирішить, що такий день буде вихідним (і не оплачуваним). Ймовірно, банки теж працюватимуть у звичному режимі.

 

Джерело.

 

Нагору