Інформатор Коломия

ГРОШІ

Як нараховуються виплати українським військовим?

Раніше ми писали про те, як отримати виплати військовим. Сьогодні ділимося актуалізованим роз’ясненням Міністра Оборони Олексія Рєзнікова щодо фінансового забезпечення військовослужбовців.

Пише Інформатор, посилаючись на Слово і діло.

Наразі виплати складаються із двох частин. Йдеться про:

  • щомісячне грошове забезпечення, яке військові отримують відповідно до своєї посади, звання, вислуги тощо;
  • додаткову грошову винагороду, встановлену на період воєнного стану.

Додатково винагорода нараховується:

  • для військових, які безпосередньо не залучені до ведення бойових дій, за місяць вона становить 30 тисяч гривень (близько тисячі на день);
  • для військових, які беруть участь у боях – 100 тисяч гривень на місяць (близько 3 тисяч на день).

Резніков уточнив, що кількість днів, які військовослужбовець безпосередньо перебував у бою, виконував бойові завдання, визначається з бойових наказів та розпоряджень, що видає командування.

Щоб отримувати виплати, військовий повинен мати рахунок у будь-якому українському банку. Розрахунок відбувається у поточному місяці за попередній та ділиться на дві частини: у першій декаді місяця нараховується щомісячне грошове забезпечення відповідно до посади, звання та інших параметрів, а у другій декаді – додаткова винагорода.

“Чим більше днів військовослужбовець провів у бою, тим більшу додаткову винагороду він отримає. Кожного місяця ця сума може суттєво відрізнятися. Це треба розуміти. Також слід розуміти, що окремі підрозділи тієї чи іншої бригади можуть знаходитись у бою. У той час як інші перебувати у пункті постійної дислокації, проходити злагодження чи виконувати інші, небойові завдання”, – розповів Резніков.

Якщо виникають проблеми з виплатами, військовий повинен звернутися до безпосереднього командира або його заступника щодо роботи з особовим складом, за необхідності – до фінансової служби частини. Якщо питання не вирішилося, можна зателефонувати на гарячу лінію Департаменту фінансів Міністерства оборони.

“Особливо хочу звернути увагу на виплату нашим воїнам, які опинилися у полоні. Грошове забезпечення, яке вони повинні отримувати, виплачується членам родини за їх зверненням. Початок виплат родинам може дещо затримуватися з об’єктивної причини. Адже для того, щоб розпочались ці виплати, має бути видано відповідний наказ про службове становище військовослужбовця. Необхідно не тільки переконатися, що наш воїн у полоні, скажімо, побачити його на відео. Треба у визначеному порядку зафіксувати цей факт”, – розповів міністр.

Нагору